Feledékenység

Tisztelt Doktornő! 65 éves anyukám problémájával fordulok Önhöz. 2-3 éve figyeltük fel egyre súlyosbodó feledékenységére. Kezdetben csak kulcsok, iratok elpakolásával és folytonos keresésével küzdött. Most ott tartunk, hogy egy beszélgetés alatt többször beszélünk ugyanarról a dologról anélkül, hogy ő emlékezne rá. Egyedül él, ellátja magát, dolgozik is, de nem jó a hangulata, nem leli örömét semmiben. A kollégáival sem jön ki, sokszor gyárt különböző „összeesküvés elméleteket”, hogy a kollégái hogyan fordulnak ellene. Folyamatosan bíztatom, hogy keressen társat, társaságot, járjon el valahova, de nem igazán nyitott rá, ilyenkor inkább ingerült lesz. Egy éves rábeszélés után végre elment kivizsgáltatni magát. Az ultrahang kóros vascularis eltérést nem mutatott. Az EEG alacsony feszültségű kevert béta-szapora alva tevékenységet jelzett. Volt koponya native és kontrasztanyagos vizsgálaton is, ahol ezt állapították meg: Liquor terek megtartottak. Apró hypodensitasok láthatók a bal oldalon a basalis magvak magasságában és parietalisan a fehérállományban is. Kóros kontraszthalmozás vagy térszűkítésre utaló jel nem ábrázolódik. Összefoglalva: apró vascularis lacunak a bal ACM területén. Ezek után anyukám örömmel újságolta, hogy nincs semmi baja és állítólag Milgamma nevű készítményt írtak fel neki. Ezt pár hónapja szedi, de semmilyen javulást nem tapasztaltunk. Sajnos nem egy városban lakunk, nem tudok elmenni vele a vizsgálatokra, sokszor csak az ő elmondására hagyatkozhatok. Legyen szíves értelmezni a számomra, hogy konkrétan mi ez a betegség? Milyen kezelési lehetőségek vannak? A Milgammától várható javulás? Gondolkoztunk, hogy elköltöztetjük magunkhoz, de nem igazán akarja, illetve olvastam róla, hogy ilyen állapotban és korban egy költözés éppen, hogy rosszabbítja a beteg állapotát. Nem tudom, hogy hol van az a pont amikor az ő beleegyezése nélkül kell beleavatkoznunk az életébe. Hogyan segítsünk neki? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza időskori tünetek témában

Kedves Kérdező!

Leveléből kiderül, hogy édesanyja igen alapos neurológiai vizsgálaton van túl, ennek eredménye lényegében negatív.

Állapota mellett dolgozik, önellátó.Valószínűleg fiatalabb korában sem volt kimondottan társasági lény, az emberekkel szemben bizalmatlan, érzékeny. Mindez adódhat magányosságából, de részben életkori sajátosság is lehet. 60 és 70 év közt az említett feledékenység sajnos jellemző kortünet, még nem utal további leépüléssel járó betegségre.Ha a hangulatzavar kóros mértékű depresszióra utaló tünet lenne, biztosan együtt járna valamilyen területen teljesítményzavarral is, de ilyenről szerencsére nincsen szó. Az orvos helyesen járt el, amikor a negatív leletek ellenére nem javasolt erősebb hatású (?! ) szereket. A Milgamma B vitamin tartalmú készítmény, ami az idegek táplálásában játszik szerepet, ettől az önök számára is észrevehető változás nem várható.

Egyelőre semmi nem indokolja, hogy beleavatkozzanak az életébe.Szeressék egymást, de felesleges aggodalmaskodással ne keserítsék egymás életét.

Minden jót kívánok.

Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. január 18., 20:20; Megválaszolva: 2015. január 20., 17:41
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás
Vascularis mailformatio
Erős Fejfájás