Kábítószer okozhat epilepsziát?

A családban van egy 25 éves fiatalember. 14 évesen "bukott le" először tudatmódosító szerek használatával (csattanó maszlag és kanabisz) . Gyanakodtunk, hogy folytatta, de hiába próbáltunk hatni Rá. 18 évesen a rendőrség kapta kanabisz fogyasztáson, elterelésre küldték. Ennek ellenére tovább drogozott. Feltehetően a marihuána mellett erősebb szerekhez is nyúlt (talán amfetamin, de nem biztos ) . Emellett alkoholt is rendszeresen fogyaszt nagyobb mennyiségben. Egy éve pénzzavarba került. Áttérhetett olcsóbb "dizájner" drogokra, de erre sincs bizonyíték. Két-három héten át folyamatosan paranoid téveszméket tapasztaltunk nála, pszichiátriai osztályra vittük, ahonnan két nap múlva rendzavarás miatt kitiltották, de a téveszméi elmúltak, átmenetileg javult. Súlyos pszichés trauma is érte ebben az időszakban. Az elmúlt egy év során "normális" viselkedés, hiperaktivitás és zavart viselkedés váltogatta egymást. Ezután három hétre teljesen elvesztette a kontrollt. Állandó önkívületbe, zavartan viselkedett, csavargott, aludt, kommunikálni szinte képtelen volt. Valamelyest kijózanodott, egy napra a munkahelyére is bement dolgozni. Másnap reggel azonban erős epilepsziás rohamot kapott. A roham kb. egy óra múlva megismétlődött, már a kórházban. Nagyon bizonytalanok vagyunk, hogy mi váltotta ki a rohamokat, számíthatunk-e az ismétlődésükre? Olyan szer okozta, amit beszedett/elszívott, vagy talán már maradandó idegi károsodással kell számolnunk? Kérem segítsenek a családunknak felkészülni a lehetőségekre!

Dr. Kerekes Éva válasza epilepsziás roham témában

tisztelt Érdekődő!

mindkettő kiválthat epilpseziás rohamot: a drog és alkohol, valamint ezek megvonása, és az anyagok által létrejött agyi károsodás is. Önmaga a rogham nem nagy probléma- ha nem lenne drog meg aohol, nem lenne, és jó gyógyulásui hajlama van. Viszont a páciens állapota aggasztó. A roham csak a jéghegy csúcsa - sokkal nagyobb itt a baj...

kitartást kívánok önöknek ebben a reménytelennek tünő helyzetben.

Kérdés: 2014. május 25., 14:53; Megválaszolva: 2014. május 28., 23:09
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Epilepszia fejfájás után
Jo napot, sajnos 3 napja volt egy epilepszias rohamom.38 eves vagyok soha nem volt ilyenem.Hozzatartozik hogy elotte 4napig lazam es fejfajasom volt, erre...
Köhögéskor erős fejfájdalom
Tikkelés, epilepszia
MR-lelet értelmezés
Reggeli kozerzet