Porckorongsérv műtét?

Kedves Doktor Úr, Doktor Nő! 5éve tartó gerincfájdalmaim és folyton visszatérő idegbecsípődés, lábzsibbadás és vizeletindítási gond miatt a mai napon végre eljutottam egy mri vizsgálatra. Mivel a korábbi ct leletem indokolta egy mr elvégzését, a ct lelettel idegsebészhez kerültem, Ő küldött el mr vizsgálatra, de sajnos csak hetek múlva tud fogadni. Addig is szeretném szíves segítségét kérni, hogy megfejthessem a sok latin szóból álló leletem, ami számomra nem érthető. A lordosis íve elsimult. A csigolyatestek magassága és jelintenzitása szabályos. A peremek az alsó szakaszon minimálisan megnyúltak. Az L. IV. és L. V. discusok dorsaslisan laposabbak, dehidráltak. Az L.IV.. porckorong kontúrján jobb oldali mediolateralis hernia látható, mely a drazsákot és a kilépő jobb gyököt minimálisan komprimálja. Az L.V. discuson centralis, bal oldali túlsúlyú protrusio figylehető meg, mely az eredő bal gyököt eléri. A kisizületek épek. Az L.IV. porckorong magasságában a geriinccsatorna szűkebb, sagittalis átmérő 9mm. A conus L.I. magasságáig ér, normális jeladású. Vélemény hernia disci L.IV. 1d és Protrusio disci L.V. meg. Fájdalmaim állandóak, a derekam állandóan fáj, sokszor megcsuklok, mintha össze akarnék esni, löketszerűen, a bal oldalon a csípőből lefele a combon hátsó része fáj, az izmok már kisebb terheléstől is megfeszülnek, térdem is nagyon fáj, lefele az oldalsó külső részen a lábam ujja hegyéig fáj, és sokszor sokáig zsibbad. Egy helyben állva már nem tudom terhelni. Jobb oldalt egyelőre csak a derekam fáj, időnként zsibbad csak a lábam. A doktor úr a vizsgálati lapon leírja, hogy Bal oldalon achilles reflex nem váltható ki, a bal oldalon csökken, mko-n élénk patella reflex. Bal lábfej planarflexós paresise. Vizelet indítása nehéz. Várom szíves válaszát és bár a felvételt nem látta, a leírtak alapján kérdezem, Ön szerint ez az állapot még visszafordítható-e? 10napos fizioterápia után lett rosszabb a jobb oldalam, a gyógytorna nem segített. Már 4 fizioterápiám volt

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza a porckorongsérv témában

Tisztelt Érdeklődő! Azért remélem, nem gondolja komolyan, hogy neurológiai és idegsebészeti vizsgálatok után majd egy orvos látatlanban egy MR leírás és más orvos által rögzített, bemásolt státus alapján megmondja Önnek a tutit? Mert ha igen, akkor nem javasolom a műtétet- annak, aki nem hisz az orvosában, nem fog segíteni a műtét sem. AZ MR-n leírt IV-es ágyéki porckorongsérv minimálisan nyomja az idegszálat, igaz, a gerinccsatornája ezen a szakaszon kissé szűkebb. Ilyen CT /MR lelete az emberek nagy többségének van, műtétre a betegek 80% nem kerül. A CT/MR-en leírt elváltozások bizonyítottan nincsenek összefüggésben a betegek panaszainak kifejezettségével, sokkal inkább a lelki beállítottsággal. A porckorongsérv kellemetlen betegség, de egyáltalán nem életveszélyes. A porckorongsérv nem visszafordítható, de a betegek többsége megtanul együtt élni vele, és örül, hogy nem egyéb, súlyosabb betegsége van. A lelkileg stabil embernél egy ilyen porckorongsérv nem okoz állandó fájdalmat. Ha éppen becsípődik az idegszál, pihenés meg gyógyszerszedés mellett 4-5 hét alatt megszűnik az állandó fájdalom, és a beteg teszi a dolgát, hiszen az élet nem egyszerű és problémamentes, de a feladatainkat el kell látni, és örülni kell annak, hogy a sors nem mért ránk ennél nagyobb csapást. Mert az senki sem ígérte nekünk, hogy örökké egészségesek leszünk. És ha állandóan a betegségünkkel foglalkozunk, a saját életünket rontjuk el. Ha a fájdalom több mint 2-3 hónapig tart, azt krónikus fájdalomnak nevezzük, és ilyenkor pszichiáter segítségét szoktuk kérni. A neurológiai státuszába rögzített plantarflexios paresis (lábfej-gyengeség) miatt indokolt az Ön idegsebészeti véleményezése. Csak abban az esetben egyezzen bele az esetlegesen felajánlott műtétbe, ha teljesen megbízik az idegsebészben. Gyógyulást kívánok Önnek!

Kérdés: 2014. május 14., 19:24; Megválaszolva: 2014. május 18., 12:42
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Szklerózis?
Gyűrűs és kisujj szüntelen...
MR lelet értelmezése
Évek óta tartó szédülés