Mennyi ideig tart még?

Tisztelt Doktornő! 22 éve ülőmunkát végzek, de mivel alapból mozgáskedvelő vagyok, munka mellett folyamatosan tornáztam. (balett, művészi torna, pilátes, jóga) Sajnos ennek ellenére mégsem került el engem sem a lassan már népbetegségnek számító gerincsérv. Végre két hónap után kiderült, hogy miért nem tudtam lábra állni. A CT porckorongsérvet mutatott ki. Idézem: „L. V. – S. I. porckorongban vacuum jelek a hátsó perem megnyúlások és körkörös protrusio, mérsékelten szűkítik mindkét oldalon a neuroforameneket. A L. I V. –L. V. porckorong mérsékelt körkörös protrusioja szintén látható. A L. V. – S. I. magasságban a zárólemezek alatt csekély apró scleroticus beroppanások is láthatóak. McKenzie tornát és masszázst írt fel a neurológus, valamint Miderizone izomlazítót. Mivel az SZTK közel van, normál körülmények között 10 perc sétálva, most 20 perc kínlódva, bottal és kísérettel elsántikáltam, és már kétszer részt vettem a tornán. Azóta a botot itthon már letettem, de a fizikai aktivitásom még mindig nagyon csekély, lábujjhegyre állni még mindig nem tudok, viszont az idegi rángások és az izomgörcsök megszűntek a lábamban. A bal lábam erősebben fájt, és most is jobban kímélem, ezért kialakult egyfajta rendellenes féloldalas tartás, ami úgy nyilvánul meg, hogy álláskor a bal vállam magasabban van, mint a másik, és a csípőm is kissé oldalra billen. Talán emiatt, nem tudom, de az utóbbi hetekben a hátam, és a nyakam is elkezdett fájni. Lehet, hogy a nyaki gerinccel sincs minden rendben, vagy csak a rossz tartás miatt fáj? Két hónapig nem derült ki, hogy miért fájnak a lábaim, csak fájdalom és gyulladáscsökkentőt kaptam, amit viszont a gyomrom nem bír. Hosszas keresgélés után kitaláltam hogy mit is szedjek: Milgamma (jelenleg már csak 1x1) , Traumeel tabletta (jelenleg már csak 2x1) , Magnosolv (napi 1 tasak) , és C-vitamin (influenza leküzdésének reményében most 2x1 1000mg-os kapszula) , kibírhatatlan fájdalom esetén Algopyrin. Úgy érzem, a torna jót tesz, és tudom, hogy hátralévő életem további részében életmód-változtatásokra lesz szükség, és a jövőben beállított torna folyamatos alkalmazására. Mindent megteszek, csak végre ismét tudjak mozogni. Kérdéseim az alábbiak: - Meddig lehet a Magnosolv-ot szedni? December közepén kezdtem el, elmúltak a lábgörcseim tőle. De vajon lehet-e ilyen hosszú időn keresztül folyamatosan szedni, és ha nem akkor mit lehet helyette? - A Traumeel-ből már a második dobozzal szedem, a Milgammát pedig december vége óta. Ezeket meddig lehet szedni? Abbahagyjam őket, vagy valami más jobb lenne helyettük? - Miért nem csinálnak teljes gerinc CT-t? Lehet, hogy a nyaki részen sincs minden rendben, de mivel csak a lágyéki csigolyákról készült felvétel, ez nem derült ki. Lehet kérni egy újabb CT-t, vagy ezen a vizsgálaton csak bizonyos idő elteltével lehet újra részt venni? - A fent említett gyógyszerek mellé érdemes-e Kalciumot és D vitamint is szedni? - Az eddigi statisztikák alapján kb. mennyi lehet a rehabilitáció ideje? 2 hónap már eltelt. Válaszait előre is hálásan köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza porckorongsérv témában

Kedves Kérdező!

A CT vizsgálat által kimutatott lumbális gerinc porckorong elváltozások az ideggyökökre nem gyakorolnak nyomást, ezért a fájdalmak, és görcsök okát nem magyarázzák. Azt sem, hogy mi okozhatja a járászavart és rendellenes tartást.

Az Ön esetében a diagnózis pontosításához nélkülözhetetlen a fizikális vizsgálat, melyet elsősorban neurológus szakorvos, ezt követően rheumatológus, vagy orthopaed szakorvos végez el.Teljes gerinc vizsgálatra általában nincs szükség, mert a panaszok alapján többnyire kiderül, hogy melyik gerincszakasz érintett. Az Ön esetében mindenképpen szóba jöhet a nyaki gerinc MRI vizsgálatának szükségessége is. A Traumeel szedésével kapcsolatban egy homepathiás gyógymódban jártas szakembert kellene kérdeznie. A C vitamin 2x1000 mg dózisban még káros is lehet, a Mg sem javasolt túl hosszú ideig.

Egyelőre ne gondoljon arra, hogy hátralévő életében milyen korlátozásokra lesz szüksége.

Utalok még egyszer a CT leletére.Ilyen elváltozások mellett nem szükségszerű, hogy élete végéig fájdalommal kelljen élnie.

Ha kialakult egy un. krónikus fájdalom szindróma, ennek kezeléséhez egyéb, speciális gyógyszerelés indokolt.

Az egészséges életmód, torna, természetesen mindenkinek egyformán hasznos a mai felgyorsult, stresszes világban.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2017. február 11., 09:24; Megválaszolva: 2017. február 12., 06:58
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mi a véleménye
Tisztelt Doktornő/úr Hétszeri gerincműtét után vagyok. Most voltam mr. vizsgálaton, a következőt írták. A th X-XI discuson 6x3mm hernia a...
Nyaki gerincsérv, bénulás
Tisztelt Doktornő! Édesapámmal kapcsolatban keresem fel Önt, mivel nemrég egy elég súlyos nyaki, illetve lágyéki gerincsérvet állapítottak meg...
lábzsibbadás
Pár hónapja férjem bal lábam zsibbad, mely általában mozgára jön elő. A háziorvos javaslatára elment gerinc MR-re. Az MR eredménye az alábbi: A...
MR-vizsgálat eredmény/válsz
Tisztelt doktornő.Köszönöm válaszát. Azért írtam ide mert az idegsebész akinél voltam ő azt mondta nincs sérv és ennyi, hazaküldött. A...
Van-e teendőm?
Tisztelt doktornő! Gyakori erős deréktáji fájdalom miatt készült rtg leletem: "Lumbosacralis gerinc, kétirányú felvétel: a lumbalis gerincen...