Koponya MR eltérés mit jelent?

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! A következő leletet kaptam kézhez, de neurológushoz még nem jutottam el (két hét múlvára kaptam időpontot) . Ha tud, kérem segítsen, van-e okom aggódni... Agy MR vizsgálat axT"+PD+Flair, sag. T1,, cor.T1 és T2 súlyozással + DW1 A középvonali képletek nem diszlokáltak. A kamrarendszer és külső liquortér nem tágabb, szimmetrikus, Mindkét oldalon elszórtan a nagyagy fehérállományában, subcorticalisan megfigyelhető több max. 7 mm-es T2-n és FLAIR-en jeldús, T1-n jelszegény, vasc. isch. laesiora gyanús elváltozás. Diffúziós képeken aktuális kóros nem látszik. Multiplex kis vasc. isch. laesiok. Megállapított diagnózis: I6380 Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza koponya MR témában

Tisztelt Kérdező!

A leírás szerint a nagyagy fehérállományában, a kéregállomány alatt láttak

több kis, legfeljebb 7 mm-es képletet. A különböző típusú méréseken mutatott

megjelenésük (jeldús vagy jelszegény képük) alapján apró helyi keringészavar

következményeinek véleményezték. A tapasztalatok szerint ilyen elváltozások

életkortól függően, az idősödéssel egyre nagyobb mértékben fordulnak elő, de

az Ön korában sem ritka, hogy néhány ilyen kis góc figyelhető meg. A diffúziós kép

egy fajta mérési módszer, ami ebben az esetben nem mutatott akut, friss

keringészavarra utaló jelet. Azt nem lehet ezek után megmondani, hogy milyen

régen keletkeztek, akár évek óta is meglehetnek. Sürgős teendő a lelet

alapján nagy valószínűséggel nincs, további kivizsgálásra majd a neurológus

adhat javaslatot (ezen belül vércukor, vérzsír szint mérés, esetleg nyaki

ér - carotis - ultrahang illetve kardiológiai vizsgálat jöhet szóba) . A véleményben kiemelik hogy többszörös kis vérellátási zavar nyomát állapították meg. A kódolásban a megállapított diagnózis szintén az agyi vérellátási zavarra illetve

következményére utal.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. augusztus 23., 16:55; Megválaszolva: 2012. augusztus 26., 12:03
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR és MRA vizsgálat...
Ez lehetséges nyelvsorvadás?
Jelezhetnek ezek valami komolyabb...
Lovas baleset után visszamaradt...