MRI leletem értelmezése

Tisztelt Doktor Nő/Úr! A napokban jártam SELLA MRI vizsgálaton endókrinólógus javaslatára a hormonleleteim alapján. Gyermeket szeretnénk, ezért járok kivizsgálásokra, mert már 3 éve nem járunk sajnos sikerrel.. A leletemen a következők szerepelnek: A sella fenék kontúrja sima diaphragma sellae parallel a hypophysis magassága 6, 5mm, enyhén gömb alakú. A nyél minimálisan előrefut, középső helyzetű.Feltűnően kiszélesedik a tövénél, de ennek nem a széles recessus infundibulae az oka. A kiszélesedés 3, 3x3, 7 mm, ezután a nyél kifejezetten elvékonyodik. Úgy tűnik a hogy a dorsum sellae hátulról nekifekszik a hypophysis nyélnek. Az adenohypophysis jeladása egyenletes és kontrasztanyag adás után sem látható benne halmozási eltérés. (T2 súlyozással a nyélbeszájadzás előtt balra 1, 5 mm-es hypointensitas is sejthető, nem patognomikus) .Kontrasztanyag adása után a kontrasztanyag megoszlása egyenletes és nem látható eltérő halmozás az adenohypophysisen belül. Figyelemmel az előrehaladó dorsum sellaere, valamint az infundibulin kiszélesedésére felvethető a nyélszindróma/PIF transport zavar. Mit jelentenek ezek az eredmények? Gyógyszeres vagy műtéti kezelésre lehet számítani? Nagy a probléma? Segítségét és válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Tímea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza koponya MR témában

Tisztelt Kérdező! A leírt eltérések szerint az agyalapi mirigy (=hypophysis) nyelével láttak gondot, vagyis az agyalapi mirigyet

vájulatát, a sellát (sella turcica, magyarul töröknyereg) hátulról határoló

csontlemez (dorsum sellae = a sella háta) a szokásostól eltérően hozzáfekszik az agyalapi mirigy nyelének. A mirigy nyelében történik egyes hormonszerű illetve a hypophysis hormontermelését gátló anyagok lejutása

a hypothalamus nevű agyi részből az agyalapi mirigybe. Ebből a helyzetből, valamint abból, hogy a mirigy nyelének a felső része szélesebb azt a következtetést vonták le, hogy a hormontranszport zavart szenvedhet. Ez a nyél-szindróma (=tünetegyüttes) , a PIF pedig a prolaktin-gátló faktor

rövidítése (újabban a dopamin nevű molekulával azonosítják) . Ha ez az anyag

nem jut le elegendő mennyiségben az agyalapi mirigybe, a prolaktin hormonszintjének

emelkedése lehet a következménye. (Nem szerepel a kérdésében, hogy vizsgálták-e, feltételezem hogy a sikertelen gyermekvállalás kivizsgálása

során már ez kiderült, vagy kiderült volna) . Más kórjelző eltérést nem írtak

le - a nem patognomikus kifejezés is ezt jelenti: nem kórjelző.

A további teendők a hormonális állapottól, hormonszintektől is függenek.

Kérdés: 2012. július 14., 12:20; Megválaszolva: 2012. július 17., 17:37
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR vizsgálat eredménye
Mr vizsgálat
Jó napot kívánok!szédülés és zsibbadás miatt mentem orvoshoz aki koponya MR-re küldött. Ez lett az eredménye: A supra- és infratentorialis külső...
koponya mr vélemény magyarázata
Tisztelt Fehér Gergely! Kérném az MR véleményt számomra elmagyarázni szíveskedjen. Közepes fokú microvascularis károsodás(Fazekas II) Atrophia...
Koponya MR
Kedves Doktor Nő/Úr! Meg szeretném kérdezni hogy az alábbiak mit jelentenek!? Supratentorialisan a frontalis lebenyek területén néhány 2-3 mm es T2...