• Mozgásszervi-neurológiai betegségek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr ! 2011. januárra égő fájdalom alakult ki a jobb oldalamban, hátamtól indulva a jobb oldalon előrefelé haladva a mellkasom közepéig, a jobb lapockától lefelé kb. 20 cm-es sávban. A jobb bordaív alatti terület elöl, és a hátam több helyen is borzalmasan fáj, a jobb oldalamban folyamatosan jelen van az égő fájdalom, ülve a legrosszabb, állni is nehéz, a fájdalmak gyakorlatilag csak éjszaka (fekvésben) múlnak el. Délutánra úgy érzem, mintha hátul a jobb vese, elöl a petefészek környéke is fájna, de orvos által végzett kézi vizsgálattal a fájdalom nem váltható ki, a gerinc ütögetésre nem fáj. Belgyógyászatilag teljesen kivizsgáltak (2010. március és 2011. május gyomortükrözés, 2010. november és 2011. június vastagbéltükrözés, teljes hasi CT, több ízben hasi ultrahang, Helycobacter és laktóz érzékenység vizsgálat, terheléses cukor és keményítő eredmény, vérkép, vizelet eredmények), minden negatív. Felmerült a lehetősége a mozgásszervi eredetnek, ezért az alábbi vizsgálatokra mentem még el, és a következő diagnózisokat kaptam: gerincröntgen 2011. 02.10. A háti kyphosis fokozott. A csigolyák corpusai épek. A zárólemezek egyenetlenek, sclerotikusak. A középső háti szakaszon az intervertebralis rések szűkebbek. St. post M. Scheurmann. A lumbális lordosis kiegyenesedett. Kifejezett jobbra convex scoliosis. Az L.IV.-S.I. csigolya közötti rés jelentősen beszűkült a csigolyák peremein osteophyták. Kifejezett kisízületi artrosis. Diagnózisok: intervertebrális discus rendellenesség; arthrosis; spondylosis; scoliosis Ortopédus szakorvos véleménye: mozgásszervi leírt elváltozásai panaszait nem indokolják. háti gerinc MR 2011.03.24. A conus a Th.XII. alsó zárólemezének szintjében végződik, a számolást ehhez képest végeztem. A háti kyphosis elsimult. A csigolyatestek magassága megtartott, közöttük Th. VIII-IX. szintben közepes fokú, egyebütt mérsékelt spondylartrosis látható. A rések átlagos tágasságúak. Th. VII.-VIII. résben bal paramedialis kis hernia látható, jelentősebb compressios hatás nélkül. Th. X-XI. szintben bal oldali lateralis kis protrusio látható. A többi vizsgált magasságban discus eltérés, foramen szűkület nem igazolódott. A canalis spinalis átlagos tágasságú. A vizsgált szakaszon a gerincvelő kiterjedése, jelviszonyai szabályosak. Orvosi vélemény: kis bal paramediális hernia Th. VIII-IX. szintben jelentősebb compressio nélkül. idegsebész 2011.06.03. A bemutatott gerinc MR felvételen műtéti megoldást igénylő elváltozás nem látható. Idegsebészeti teendő nincs. csontizotóp 2011.06.06. az alsó lumbális gerincszakaszon az L-V. csigolyatest vetületének megfelelően látható kp. intenzitású halmozástöbblet. A SPECT rétegfelvételek a csigolyatest bal oldalának fokozottabb dúsítását mutatják. A szcientigráfiás kép alapján degenerativ folyamat valószínűsíthető. Kisizületi degeneratív folyamatnak megfelelő, pontszerű aktivitásfokozódás látható mindkét kéz egyes ujjának alapízületében. A vizsgálattal egyéb kórjelző elváltozást kimutatni nem tudtunk. Neurológus Medrolt irt fel, napi 4 szemnél tünetmentes voltam, a napi adag csökkentésével együtt a tünetek újra jelentkeztek. Tegretol és Aflamin semmit nem segített. Kérdésem, hogy a leírt mozgásszervi elváltozások indokolhatják-e az állandó jobb oldali fájdalmakat. A körzeti orvos által fájdalomcsillapításra felírt Contramal tablettát lehet-e folyamatosan szedni, vagy kúraszerűen kell, kell-e tartani a függőség kialakulásától, vagy attól, hogy a szervezet idővel hozzászokik, és emelni kell az adagot ? A gerinc MR-ben leírt lateralis kis protrusio nem okozhat-e idegalapú fájdalmakat, illetve mi ez az elváltozás pontosan (úgy olvastam, ideggyök-irritációt jelent, de ezt sem tudom pontosan, mit is jelent). Nem tudom, milyen szakorvost keressek fel. Ortopédus, reumatológus, neurológus, idegsebész azt mondta, nem az ő szakterülete. Köszönettel várom válaszát. Ágnes

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a mozgásszervi panasz témában

        Tisztelt KÉrdező! A panaszai lehetnek mozgásszervi eredetűek. A fenti vizsgáléatok alapján főleg kopásos eltérések vannak, de vannak a porckorongokon is kiboltosulások, melyek nyomhatnak idegggyököt, mely okozza az előrefelé sugárzó fájdalmát. A Contramalt lehet tartósan is szedni, de előfordul a hozzászokás, hogy egy idő után nem elegendő a gyógyszeradag, így ha lehet, mindig meg kell próbálni kihagyni időnként. Reumatológiai rendelést keressen fel ezekkel a leletekkel, és mindenképpen indokolt lenne fizioterápiás kezelés is.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 30., 19:12; Megválaszolva: 2011. július 05., 12:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés