• ízületi fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Édesanyámról lenne szó.November 14-én volt az első vérképellenőrzése 90 süllyedést áll.meg, mely azóta csak emelkedett, jan.17.ellenőrzéskor 100, crp.szint 54, reumafaktor rendben.Bal keze bedagadt zsibbad.November óta fogyott 20 kg.-ot.Váll, térd kar -ízületei fájnak.Sem a belgyógyász szakorvos sem a reumatológus nem tudja mi baja lehet! Ultrahang, röntgen.gyomortükrözés negatív eredményt mutat.Jan.21.-én hematológiai vizsgálatot végeznek nála.Előzményként csuklótörése volt jobb kezén még július végén, melyet októberben "tettek" helyre a problémák ezután indultak.De jobb kézen sem bőrpír, sem duzzanat nincs.Kérdésem önök szerint milyen vizsgálatot készíthetnének nála, önök találkoztak-e már hasonló lefolyású beteggel. Az én félelmem a szklerózis multiplex.Javaslatát mielőbb várom, milyen lehetséges vizsgálatok elvégzését javasolják? Köszönettel Gálik Ferencné

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a mozgásszervi panasz témában

        Tisztelt Kérdező! A magas süllyedés és emelkedett CRP gyulladásra utal. Ez nem típusos sokízületi gyulladás, ahogyan leírja, mert egyrészt aszimmetrikusan érinti a bal kezét, másrészt pedig a reuma faktor negatív. A fogyás, magas süllyedés hátterében lehet időskori reumatológiai gyulladásos ízületi betegség, a polymyalgia rheumatica, illetve daganatos betegség, melyhez ízületi gyulladás társul. Ez utóbbinak kisebb a valószínűsége, mivel az alapvizsgálatok negatívak. Meg kellene nézni a szteroidra adott válaszereakciót, Medrol tablettára a tünetek jelentősen csökkennek ilyen esetben és a véreredmény is javul. A sclerosis multiplexre nem jellemzőek ezek a tünetek. Ezt reumatológián kell, hogy kezeljék!


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Szamosi Szilvia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 20., 09:59; Megválaszolva: 2012. január 23., 21:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: