• Retinaculum részleges szakadása?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr / nő! 2009 nyarán kiment a bokám, amelyről csak később derült ki, hogy szalagszakadás volt. Az ultrahang szerint a ligamentum talofibulare és calcaneofibulare szabályos szerkezetben nem azonsoítható, ekkor került szóba a szalagplasztika. A tartott rtg szerint nem volt indokolt a műtét. Viszont nekem továbbra is problémákat okoz a bokám. Az újabb orvoslátogatás alkalmával (krónikus szalag laesio és lágyrész impingement volt a dignózis) elküldtek MRI-re , amely semmit nem írt a szalag meglétéről, illetve hiányáról. A gyógytorna és a fizikoterápiás kezelés után még mindig instabil a bokám, amely néha meg-megroggyan, időnként elakad és továbbra is fájdalmas. A gyógytornát, amennyire a fájós és elakadós bokám engedi, továbbra is végzem. A traumatológus elküldött az ortopédiára. Itt időközben született még két fajta vélemény: peroneus probléma, elakadás illetve a legújabb kérdőjeles diagnózis: retinaculum részleges szakadása . Másfél év után van már többféle diagnózisom, de mindezek ellenére a problémám - boka fájdalmas és instabil - még nem oldódott meg. Milyen megoldás lehet még a merevítős rögzítőn és a gyógytornán meg a fájdalomcsillapítón kívül? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a mozgásszervi panasz témában

        Vizsgálat nélkül és a meglévő dokumentumok nélkül nehéz megfelelő választ adni. Elmondása alapján mindenképpen a szalagszakadás a legvalószínűbb diagnózis. Azt nehéz megítélni, hogy mi lett volna, ha a baleset után megvarrták volna a szalagot. Jelenleg igen ritkán kerül sor boka szalag varratra. A sajátomat sem varrattam meg. Igazából 15-30 éve kor között és főleg aktív sportolóknál szoktuk ezt a műtétet elvégezni. A műtéti eredmények sem egyértelműek és nem is mindig adnak jó eredményt. Ha megfelelő ideig és a megfelelő módon van rögzítve a bokaszalag szakadás műtét nélkül is jól meggyógyul. Az, hogy Önnél nem ez történt nem feltétlen azt jelenti, hogy nem a megfelelő volt a kezelés, hanem az is elképzelhető, hogy egyéb sérülés is kialakulhatott. Gondolok Én esetleges porcsérülésre is. Amit még így látatlanban tudok mondani, hogy ennyi idővel a sérülés után szalagrekonstrukció nem jön szóba, a szalag pótlásnak szigorú feltételei vannak. Azt javasolnám, hogy a rögzítő rendszeres viselése mellett keressen fel olyan intézményt, ahol nagy számban végeznek ilyen beavatkozást. Ez leginkább az egyetemi klinikák illetve a sportkórház. Ott a megfelelő vizsgálat után pontos választ fognak adni Önnek.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 23., 10:02; Megválaszolva: 2011. június 26., 14:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés