Csontelhalás

Tisztelt Doktor Úr! 10 éves lányom tavaly augusztus óta sorozatterhelésnek van kitéve. Ez heti 3-4-szer 1, 5 órás (kosárlabda) edzést és havi szinten 4x 10 perc meccsezést jelent. Idén márciusban fájlalta az Achilles-ín körüli részt. Elmentünk ortopédushoz, majd a röntgen után a következő diagnózist kaptuk: Bal oldalon a sarokcsont apophysis magja plantaris harmadában feltöredezett, a kontúr kissé hullámos. Jobb oldalon apophysis magja normális megjelenésű. A kép bal oldalon M. Schinz-nek megfelel. Az orvos szerint - ami a röntgenen is látszott - elhalt a kislány sarokcsontjának egy része. Dg. kímélet, úszás, kerékpározás s kb. 1 év mire rendbe jön. Kérdésem, hogy mitől alakulhatott ez ki? Van-e köze ehhez, hogy pl. rossz technikával fut, kicsit befelé dől a bokája? Hogyan lehet elősegíteni a gyógyulást? Használ-e ha plusz calciumot eszik a gyerek? Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Bogdán Aurél válasza csontelhalás témában

Leírása alapján a lányának elégtelen csontkeringés, esetleg valamilyen fertőzés talaján kialakult csontelhalása van. Ha pihentetést, úszást ajánlottak, akkor a sarokcsont vérellátásával lehet a baj. Ennek az a terápiája amit javasoltak. Nem szabad erőltetni, illetve hirtelen irányváltoztatással, ugrással járó sportokat végezni. A gyógyulás fél év alatt is bekövetkezhet, ha ténylegesen kíméli. Vizsgálatok szerint a láb statikai elváltozásainak direktben nincs hatása erre a betegségre. ha rendesen és rendszeresen táplálkozik, akkor nincs szükség plussz kalcium bevitelére, ami esetlegesen vesekövességhez vezethet.

Kérdés: 2011. április 07., 19:23; Megválaszolva: 2011. április 10., 15:48
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Combfej necrosis terhesség alatt?
Tisztelt doktor ur/nő! Én 32 éves vagyok és 7 hetes terhes! 2 hete csk dobálnak ide-oda és nem tudnak nekem konkrét választ adni arra a...
Os lunatum malatia
Kedves Dr Úr. A bal csuklómban lunatum malatiát diagnosztizáltak. Az orvos szerint előrehaladott stádiumban van, és meg kell műteni. Azt szeretném...
Ez normális hogy még érzek görcsös...
Jobb térd MR vizsgálatának...
Csontsűrűség