• Lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések




        tisztelt doktor úr/nő azt szeretném megtudni hogy mit jelent az itt leirt leletem?a nyaki lordosis elsimult,,az iv rések tágassága megtartott, a csigolyatest peremeken csontos felrakodások látszanak.nyaki borda nem látszik.a th gerinckp,és also szakaszán balra convrex torsios scoliosis,fokozottabb háti khiphosis.a csigolyatest peremeken főleg ventralisan ostophiták látszanak.az l,gerincenenyhe ivü jobbra convex scoliosis.az iv rések tágassága megtartott.az s,i-s csigolya hátso ivén spina bifida.mko,,a sacroiliacilis rés szabálytalan conturral kiszélesedett,az izület mentén erosio és az ilealis oldalon sclerosis látszik (sacroielitis)mk,a lábon dip és a pip izületi rések beszükültek,az izületek mentén erosio látszik a jobb v-s ujj alapperc fejecske deformált. TISZTELETTEL:B CSABA. (psoriasom van izületi gyulladással)

        WEBBeteg szakértő válasza a ízületi gyulladás témában

        Kedves Csaba!

        A gerinc rtg vizsgálatokkal is találtak kóros eltéréseket, de úgy gondolom, hogy nem az a lényeg, hanem a lábfelvétel és az SI felvétel, ha a betegségét, azaz az arthritis psoriaticat tekintjük.
        A nyaki és a háti gerincen is a fiziológiás görbületek megváltoztak, tehát tartási rendellenesség látható, valamint meszesedés több csigolyán.
        Ami viszont ennél sokkal, de sokkal fontosabb, hogy az ágyéki gerinc és a csípőcsont ízesülésénél, azaz a sacroiliacalis ízületekben gyulladás zajlik. A láb kisízületeiben pedig szintén az alapbetegség következtében vannak eltérések, a csontokban felritkulás, azaz erosio is van, mely szintén aktív gyulladás következménye.
        Fontos, hogy ha eddig még nem kezelték az ízületeit a bőrtünetek mellett, akkor menjen el reumatológushoz, de lehetőség szerint valamelyik nagyobb reunmatológiai centrum egyikébe, mert valószínűleg ún. biológiai terápia, specifikus gyulladáscsökkentő kezelés bevezetése szükséges.

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-04-11 08:34:24; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 08:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: