Térdfájdalom

Üdvözlöm! Napi szinten, rendszeresen kerékpározom, ezért nem értem a történteket... A múlt hét elején egyik nap 40 km-t tekertem ami nem kirívó, nem is éreztem semmit a kellemes fáradtságon túl. KÉT NAPPAL KÉSŐBB arra ébredtem, hogy annyira fáj a bal térdem, hogy alig tudtam ráállni. Semmi látható elváltozás, sem duzzanat, sem elszíneződés nem volt. Háziorvosom röntgen beutalót, Xilox 50mg-ot, és Indometacinos krémet írt fel, amitől kb. 5-6 nap alatt jelentősen enyhültek a fájdalmaim, de messze van a tökéletestől. Gyakorlatilag nem tudok leguggolni, sokáig állni, és (fekve) teljesen egyenesen kinyújtva is fáj. A röntgen lelet szerint: "Bal térd felv.: A tibia medialis ízfelszín pereme kihegyezõdött. Itt a subchondralis mészszegély kissé szélesebb. A patella proximalis ízfelszín pereme megnyúlt, kihegyezõdött." Arra kérném, fordítsa le érthető nyelvre, mennyire súlyos és mennyire visszafordíthatatlan az állapot, és mik a teendőim a jövőben, mire kell különösen vigyáznom? 1, Hogyan kell kímélnem a térdem? Abba kell hagynom a kerékpározást? 2, Kell-e használnom valamilyen térdrögzítő segédeszközt? 3, Érdemes szednem, valamilyen "condrotin", vagy "glükozamin" vagy esetleg más reklámozott gyógyszert, krémet, és milyen módon? (fastum gélre, és diclofenac hatóanyagra allergiás vagyok) Segítségét előre is köszönöm, további szép napot! Ferter István

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza térd fájdalom témában

Kedves Kérdező!

A röntgen felvétele térdízületi porckopásra utal. Mészlerakódás mutatkozik a térdkalácson és a belső oldalán az ízületnek. Ez a jelenség több további lehetőséget is felvet, amik közül a fizikális vizsgálattal együtt értékelve lehet választani.

A panaszai, hogy nem tudja nyújtani és teljesen hajlítani a térdét, gyulladásra utalnak.

Belső sérülés is lehetséges, ami nem látszik röntgen felvételen.

A röntgen elváltozásokat visszafordítani nem lehet, de a panaszain segíteni valószínűleg igen.

A térd kímélete azt jelenti, hogy csak annyi mászkál, amennyi nem okoz fájdalmat, vagy ha ilyen határ nincs, akkor a legszükségesebbet. Kerékpározáskor nem lehet fárasztó nagyon a sport, felfelé ne tekerjen, és összességében ne menjen túl gyorsan. Abbahagyni, ha nem jár fájdalommal a tevékenység és utána nem dagad be, nem kell.

Térdrögzítőt akkor kell használni, ha laza, "lötyög" a térde, ezt fizikális vizsgálattal lehet megmondani.

Glukozamin napi 1500 mg vagy kondroitin napi 800 mg hasznos lehet, a porckopás miatt.

Gyulladáscsökkentő szájon át vagy vény nélkül kapható szerekkel szükséges. Ha nem gyógyul meg a panasza, keressen fel ortopédust vagy reumatológust.

Kérdés: 2021. szeptember 28., 20:02; Megválaszolva: 2021. október 07., 12:53
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Térdfájdalom
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Tèrdfájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Hónapok óta fáj a bal tèrdem porckopást állapítottak meg kaptam Cingál inj (nagyon jó volt) de 3 hèt után ismételten...
Szaggató térdfájdalom
Tisztelt Dr. Nő / Úr! Egy térd problémával fordulnék Önhöz és a segítségét szeretném kérni. A problémám előzménye az lenne, hogy nekem 14...
Köszvény vagy góc
Tisztelt Doktor Úr! A következő a történetem. Köszvényes vagyok. 7 éve tudtam meg, hogy köszvényes vagyok, sajnos sokáig kezeletlen volt, azonban...