• Szaggató térdfájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Nő / Úr! Egy térd problémával fordulnék Önhöz és a segítségét szeretném kérni. A problémám előzménye az lenne, hogy nekem 14 éves koromban kiugrott a helyéről a bal térdemben a térdkalácsom - hajszál-híján elszakadt a szalag körülötte. Sajnos kb. 3 héttel ezelőtt takarítás során sok év után ismét, ropogással egybevéve kimozdult a helyéről. Leszámítva azt, hogy egy ideig fájdalmas volt a lépcsőzés, a bal térdem nem fáj, minden rendben vele. Viszont e itthoni baleset óta iszonyú mértékben szaggat a másik (jobb) térdem. A gond nekem ezzel főleg az is, hogy nem tudok rendesen aludni miatta. Ha szerencsém van 6 órát sikerül aludnom, de ez inkább annak volt köszönhető, hogy szabadságon voltam, így aludhattam tovább. De volt olyan hétköznap, mikor - szerintem - még annyit sem sikerült aludnom, mert rendszeresen megébredtem és erősen szaggatott hol az egyik, hol a másik térdem. Pár héttel ezelőtt én betegállományban voltam, megfáztam, és a háziorvos helyettesítőm azt mondta, hogy ez ízület, a másik térdem miatt a jobb térdem jobban van terhelve és amiatt fáj, így ortopédiára menjek. Nemrég költözünk ki vidékre és sajnos a bejelentett lakcímemhez tartozó sztk-ba csak 3 hónap múlva kapnék időpontot az ortopédiára, de az új helyen is 133 nap a várakozási idő, így ha egyszer sikerül is eljutnom egy orvoshoz, addig is szeretnék nyugodtan aludni. A gyógyszertárban azt mondták nekem anno, mikor rendszeres térdszaggatásom volt, hogy szedjek 2 fájdalomcsillapítót egyszerre, de nem használt (Algophyrint és Cataflam). Kérném szíves segítségét, hogy mit tudnék ezzel a térdfájdalommal addig is kezdeni, amíg végre eljutok egy dokihoz? Van-e olyan fájdalomcsillapító, ami az ilyen jellegű fájdalmakra hat? Vagy hogy tudnám addig is csökkenteni/megszüntetni ezt az állítólagos ízületi fájdalmat. térdszaggatást? Nagyon köszönöm a segítségét. Betty

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd fájdalom témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján elképzelhető, hogy az egyik térd kímélése miatt a másik ízület túlterhelődött. Mindenképpen javasolt ortopédiai szakvizsgálat. Addig is javaslom, hogy szedjen valamilyen porcerősítőt. A legtöbb nem vényköteles, de a Condrosulf-ot háziorvosa is felírhatja, nem kell ortopédus hozzá. A porcerősítő mellé javasolt valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése, esetlegesen paracetamol készítménnyel kombinálva. A térdeit kímélje. Kerékpározás, úszás kényelmes tempóban javasolt.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2019. július 22., 09:49; Megválaszolva: 2019. július 25., 16:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: