• Nagyobb súly és sok sport utáni térdfájás, térdhajlítási nehézség. Kell e Sos vizsgálat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Ildikó, Elnézését kérem, ha nem Ön az illetékes, de ortopéd orvosnál úgy láttam nem lehet kérdezni. Az elmúlt időszakban elég sokat sportoltam, sokszor napi két órát szeptember óta. Majd egy órán az edző rám bízott egy 24 kilós súlyt, amit guggolva kellett többször felemelnem egy hétfői napon). Azonban 46 kg vagyok, úgyhogy valószínűleg emiatt, és esetleg a sok folyamatos terhelésnek okán a térdem másnapra fájt, de csak kicsit, illetve inkább "éreztem". Edzői iskola miatt azon a hétvégén két napi folyamatos lépegetésnek tettem ki a térdem. Sajgott, de erős fájdalom nem volt. Azóta pihentetem, ortopédus felírt új talpbetétet, új cipőt is vettem,. A guggolás még furcsa érzés. Borogatom jéggel napi 15 -20 percet és napi 2-szer lóbalzsammal kenem. Megfelelő ez ilyen esetben, vagy másik orvoshoz is célszerű lenne elmennem? Térdszorító van rajtam napközben és ásványvizes pakkra teszem fel a lábam a munkahelyemen, otthon igyekszem egyenesen tartani, felpolcolni, mert a hajlítás, guggolás elég furcsa és kellemetlen érzés, de nem fáj. Néha fáj egy-egy pillanatra, ha épp lépek, de amúgy csak "érzem a térdem". Duzzanatot nem érzek/látok, de érintésre ahogy bekenem és kicsit nyomom, illetve húzódik a bőr, érzékeny (pl ahogy a harisnyát ha gyorsan húzom fel). Ez a második hét, hogy nem sportolok egyáltalán. Valóban "csak " pihentetni kell, vagy tehetek más is? ezen a hétvégén ismét lesz gyakorlat, úgyhogy ha nem fáj, minimálisan fontos lenne részt vennem rajta, nem lehet órát pótolni sajnos. Ha valóban a pihenés segít, és már nem fáj a 3. héten pl. a térdem, milyen sport és milyen mennyiségben ajánlott biztonságosan ilyen esetben? Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy spórolok a szakorvosi vizsgálaton és túl sokáig várok, de fölöslegesen sem szeretnék menni, hogy újra azt mondják, pihentessem. Köszönöm szépen előre is válaszát, Tisztelettel, Gyurcsa Kinga

        Dr. Árki Ildikó válasza a térd témában

        Kedves Kinga! Úgy gondolom, hogy ismét ortopéd-traumatológiai vizsgálatra kellene mennie, mivel a panaszok nem szűntek. A sportolással kapcsolatos kérdéseire is a vizsgáló szakorvos tud majd választ adni, a vizsgálat során észleltek alapján. Üdvözlettel


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Árki Ildikó

        Kérdés: 2019. november 18., 18:00; Megválaszolva: 2019. november 22., 20:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: