• Remegés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő! Két napja megerőltettem magam, már a munka közben nagyon remegtem. Azóta sem múlik. Előre hajláskor, erőteljes remegés lép fel a derekamban és mindkét lábamban, ami a felső testemet is érinti. 10 éve gerincsérvem volt, nem tudtam lábujjhegyre állni, iszonyatos fájdalmaim voltak 4 hónapig, de nem műttettem. 5 éve az Mr felvétel ismét kimutatta,a lumbális 4-5 - nél, bár akkor nem voltak olyan komoly tüneteim. Azóta is minden nap fáj a derekam. Ezzel együtt lehet élni, de ez a remegés nem múlik. Ami még fontos lehet, hogy fél éve a vállam a munkám miatt felmondta a szolgálatot, rettenetesen fájt, ezért kíméltem magam. A derekamat is, szinte már betegesen féltettem. Ez a mozgásomon is meglátszott, kerültem a fájdalmat okozó mozdulatokat. A kérdésem az lenne, hogy a remegés lehet-e a sérvtől, vagy másra kellene-e gondolnom? Vagy esetleg pusztán arról van szó, hogy a nagy kímélésben elgyengültek ennyire az izmaim? Válaszát előre is köszönöm! Zsuzsa

        Dr. Bálint Anita válasza a Remegés témában

        Kedves Zsuzsa! A remegés hátterében ártalmatlan jeleség is állhat, de fontos tudni, hogy a remegés, mint tünet a legkülönbözőbb betegségek kísérő tüneteként is felléphet. Leggyakrabban előforuló fajtája az úgynevezett fiziológiás remegés, ami fájdalom kísérőjelensége is lehet. Emellett a remegést bizonyos gyógyszerek (pl. antidepresszánsok) szedése, kávé vagy alkohol túlzott mértékű fogyasztása, a félelem, a stressz, a hideg vagy az izmok túlterhelése, fáradtság is kiválthatja. Az említett okokon túl a remegést kiválhatják még az alkohol-, drog- vagy gyógyszermegvonás, különféle mérgezések vagy anyagcsere betegségek (pl. pajzsmirigybetegség), a máj működésének leállása, illetve pszichés betegségek is (pl. pánikroham). Emellett gyakran okoznak remegést a perifériás idegrendszer megbetegedései, melyek gyakran más betegségek, például diabétesz mellitusz következményei, epilepszia, Parkinson-kór, stroke, szklerózis multiplex, egyéb központi idegrendszeri folyamatok. Tehát, ha a remegés nem múlik, érdemes kivizsgáltatni az okát. Addig is B-vitamin komplex illetve Magnézium szedése (pl. Magnerot vagy Magnosolv) javasolható.


        Kérdés: 2019. március 18., 11:58; Megválaszolva: 2019. március 20., 19:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: