Magas szárú cipő

Tisztelt Doktor úr! 68 éves vagyok. Vannak ízületi problémáim (csípő, derék, térd), amik hol jobbak, hol rosszabbak, valamint boka sülyedésem. Előbbieket gyógytornával, utóbbit gyógybetéttel igyekszem karban tartani. Elég aktív vagyok, napi 6-8 órát jövök, megyek a lakásban, és azon kívül is. A lábam azonban egyre nehezebben bírja. Ha otthon magas szárú cipőben vagyok, akkor sokkal kevésbé fárad el, ill. fájdul meg a lábam, csípőm. Gondolom, hogy ez utcai cipőnél is beválna. Azt szeretném kérdezni, hogy az állandó, vagy gyakori magas szárú cipő viselése nem gyengíti-e el a boka izmokat, szalagokat, vagyis nem teszek-e rosszat vele hosszabb távon. Tisztelettel Ilona

Dr. Bogdán Aurél válasza magas szárú cipő viselése témában

Tekintettel arra, hogy a magas szárú cipőt nem a nap 24 órájában viseli, nem várható a boka szalagrendszerének lazulása, elváltozása. Vannak a világnak olyan részei, ahol napi 20 órát is viselnek ilyen lábbeliket és nem alakul ki miattuk számottevő elváltozás.

Megválaszolva: 2016. január 03.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Öregujj törés gyógyulása
Bal térd MR értelmezése, tanácsadás
Porckopás és táplálékkiegészitők
Pattanó ujj műtét után
Hátba nyílaló fájdalom
Sacroileitis, MRI lelet vélemény kérés
Tisztelt Doktornő!, Derékfájdalom miatt röntgen után MRI-re utaltak tovább, ahol az alábbi leírást kaptam: , ,Mindkét oldalon a sacroiliacialis ízületi...