• Futópad vagy sem

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm. Kérdésemmel fordulok Önhöz: Munkámból adódóan sokat vezetek, autó, teherautó, rakodógépek, mezőgazdasági gépek, tehát sok rázkódás éri a gerincem, néha, főleg hosszú munkanapok után tompa fájdalmat tapasztalok, nem elviselhetetlen, pihenéssel múlik. December óta heti 3-4 szer futópadon futok, testmozgásképp. Olvastam és laikusként logikusnak is tartom, hogy nem tesz jót az erősen igény bevett gerincnek a futás mert a csigolyák függőleges terhelést kapnak. Szeretnék erről szakvéleményt kapni, jót teszek e én azzal hogy futok, hagyjam el, vagy mérsékeljem, esetleg nyújtópadon "nyújtsam" a gerincem? Várom megtisztelő válaszát. Cs.Ákos

        Dr. Németh Ágnes válasza a testedzés témában

        Kedves Ákos! A sportolás az egészséges életmód megőrzéséhez mindenképpen fontos, ezért véletlenül sem beszélném le arról, hogy az állandó ülőmunka mellett rendszeresen sportoljon. Minden sport elkezdésénél a fokozatosság elve a lényeg. A futás leginkább a térdeket terheli meg. A szobabicikli kíméli a térdet és a gerincet is. Emellett gerincbetegségeknél a legajánlottabb mozgásforma az úszás, főleg a hátúszás. Jobb a sportokat kombinálni, így semmiképp sem monoton az edzés és kevésbé terhel egy-egy ízületet. Emellett amennyiben már az időjárás engedi jobb a természetben is végezhető sportokat választani, hogy a sport mellett a friss levegő is kifejtse jótékony hatását.


        Dr. Németh Ágnes, reumatológus
        Reumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Németh Ágnes

        Kérdés: 2012. január 31., 21:26; Megválaszolva: 2012. február 02., 19:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: