Futópad vagy sem

Üdvözlöm. Kérdésemmel fordulok Önhöz: Munkámból adódóan sokat vezetek, autó, teherautó, rakodógépek, mezőgazdasági gépek, tehát sok rázkódás éri a gerincem, néha, főleg hosszú munkanapok után tompa fájdalmat tapasztalok, nem elviselhetetlen, pihenéssel múlik., December óta heti 3-4 szer futópadon futok, testmozgásképp. Olvastam és laikusként logikusnak is tartom, hogy nem tesz jót az erősen igény bevett gerincnek a futás mert a csigolyák függőleges terhelést kapnak. Szeretnék erről szakvéleményt kapni, jót teszek e én azzal, hogy futok, hagyjam el, vagy mérsékeljem, esetleg nyújtópadon "nyújtsam" a gerincem? Várom megtisztelő válaszát. Cs.Ákos

Dr. Németh Ágnes válasza testedzés témában

Kedves Ákos! A sportolás az egészséges életmód megőrzéséhez mindenképpen fontos, ezért véletlenül sem beszélném le arról, hogy az állandó ülőmunka mellett rendszeresen sportoljon. Minden sport elkezdésénél a fokozatosság elve a lényeg. A futás leginkább a térdeket terheli meg. A szobabicikli kíméli a térdet és a gerincet is. Emellett gerincbetegségeknél a legajánlottabb mozgásforma az úszás, főleg a hátúszás. Jobb a sportokat kombinálni, így semmiképp sem monoton az edzés és kevésbé terhel egy-egy ízületet. Emellett amennyiben már az időjárás engedi jobb a természetben is végezhető sportokat választani, hogy a sport mellett a friss levegő is kifejtse jótékony hatását.

Megválaszolva: 2012. február 02.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Ellenjavalt sport?
Tisztelt Doktornő! A családban apai ágon sajnos a nagypapámtól kezdve mindenki szívbeteg (rosszul záródó szívbillentyűk), én áprilisban voltam...
Mozgás műtét után
Tisztelt Doktornő! Méh eltávolító műtét és hasi aorta "y" műér beültetése után miért tiltott a kerékpározás és a lovagolás? Mindennapos testedzés közben szabad...
Szívinfarktus után konditerem
Másfél éve szívinfarktusom volt, azóta teljes életet élek, maradandó szívkárosdás nélkül. Renszeres felülvizsgálatra járok, koleszterincsökkentő gyógyszer...
Mit tegyek, hogy izmosabb legyek
Kedves Doktor úr/nő 18 éves fiú vagyok és szeretnék erősebb lenni és kidolgozott legfőképp felsőtestel rendelkezni. már egy ideje csinálom az ehhez szükséges...
Váll MR diagnózis, AC arthrosis
Tisztelt Doktor Nő! Azért írok Önnek, mert már hónapok óta húzódik a problémám a vállammal és az ortopéd orvos válaszát nem érzem teljesnek. Kondizás közben...
Porckorong migráció
Kedves Doktornő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi MR lelet értelmezésben. Jelenleg panaszmentes vagyok. A 17 mmes migráció az kiszakadást jelent? Műtéti...