Ellenjavalt sport?

Tisztelt Doktornő! A családban apai ágon sajnos a nagypapámtól kezdve mindenki szívbeteg (rosszul záródó szívbillentyűk) , én áprilisban voltam szűrővizsgálaton, egyelőre semmi gond szerencsére. Mondjuk még csak 36 éves vagyok, általában 40 év körül jött elő náluk, de reménykedem, hogy nálam nem fog. Nagyon nehezen veszem rá magam a mozgásra, sajnos lusta vagyok, de tudom, hogy fontos lenne, így igyekszem keresgélni valami nekem valót. Találtam többek között egy szimpatikusnak tűnő edzésformát, infraslim a neve (nem tudom hallott-e róla) és az a lényege, hogy tulajdonképpen fekvő helyzetben biciklizek, miközben deréktól lefelé egy infraszaunában vagyok. Nagyon dicsérik az ismerőseim, de nem tudom nekem ajánlott-e a használata vagy sem. Az edzőteremtől azt a választ kaptam, hogy szerintük nem nagyon okozhat gondot, de a biztonság kedvéért konzultáljak kardiológussal, mert a pulzusszámot eléggé megnöveli az edzés és emiatt a szív- és koszorúér betegségekre hajlamosak csak saját felelősségre használhatják. Mivel sok másban is fejlődnöm kéne, nem tervezem csak erre az egy edzéstípusra korlátozni a mozgást, de szívesen kipróbálnám ezt is, mert állítólag hatásos a narancsbőrre is. Mit gondol, veszélyes lehet? Egyáltalán a szívbetegségekre hajlamos embereknek mennyire javasoltak a kardió-edzések? Erősítik a szívet, vagy pont ellenkezőleg, előhozzák a betegséget? Az mindig feltűnt, hogy nekem nagyon hamar felugrik a pulzusom, vörös vagyok és úgy érzem kiugrik a szívem. Persze ez a gyenge kondíció miatt is lehet gondolom. Nagyon köszönöm a segítséget!

Dr. Molnár Dóra válasza testedzés témában

Kedves Kérdező!

A természetes mozgásformákat ( tempós gyaloglás, úszás, tánc, kerékpározás, kertészkedés stb.) inkább javasolnám. Az Ön által írt módszer következtében kialakuló a túlzott értágulat és verítékezés nagyon megemelheti a pulzust. A kardió-edzések kifejezetten hasznosak szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az edzésprogram felépítésében azonban törekedni kell a fokozatosságra, és edzés kapcsán figyelni kell a megfelelő folyadék és ásványi anyag pótlásra.

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. július 08., 14:32; Megválaszolva: 2021. július 09., 14:19
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Pulzus és vérnyomás
Melléütés, Pitvarfibrilláció
Tisztelt Dr Molnár Dóra. Elnezest ha egy kicsit hosszú lesz a történetem de eléggé meghurcolt az élet az elmúlt időszakban. A történetem még...
Holter EKG eredmények értelmezése
Tisztelt Doktornő! Jelenleg 27 éves vagyok, közepesen stresszes ülő munkát végzek. Heti 2-3 alkalommal járok sportolni az étrendemet pedig...
Állandó reggeli hasmenés
Tisztelt Doktor Nő! A problémám a következő lenne: november elején voltam covidos , akkor az emésztő rendszeremet támadta meg, durva hasmenés...
Emelkedett pulmonalis nyomás
Tisztelt Doktor Nő! Korábbi években részt vettem komplett manager szűrésen, ott a szívultrahangon minden rendben volt. Most ultrahangvizsgálatokon...