• Lumbalis gerinc+csípő probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        30 éves nő vagyok, ülő munkát végzek. Az utóbbi pár évben 25 kg-ot fogytam, de még így is túlsúlyos vagyok. Heti két alkalommal tornázom. Kb egy éve fáj a derekam, és egy hónapja ágyéki fájdalom is jelentkezett a jobb oldalon. A röntgen felvétel eredménye a következő: Lumbalis lordosis íve kiegyenesedett. A csigolyák magassága megtartott, szerkezetük szabályos. Discusrések normál tágak. A ventralis perem helyenként kihúzottak. L.II.III. felső zárólemezen durva, mély Schmorl csomó van a ventralis peremben. Ívelten benyomott I-II felső zárólemez. AZ L.V proc. transversusok haránt állásak,kissé megnyúltak. A csipő vápák hypoplasiasak, a felső vapa peremek kihúzottak, a vapa tetőkben subchondrialis sclerosdis van, a rések cranio-lateralisan alig szűkebbek. A femurfejek a vapa tetőre támaszkodnak. A femurnyakak valgus állásúak. A röntgen orvos szerint eléggé szétment a csipőm és hosszadalmas kezelésekre lesz szükségem. Pontosan nem tudtam értelmezni a szakmai szövegből, hogy mi a problémám. Ortopédiára egy hónap múlva kaptam időpontot.Kérdésem az volna, hogy addig milyen gyakorlattal vagy eszközzel vagy bármivel enyhíthetném a fájdalmat? Az ágyéki fájdalom egyértelműen a csipőproblémából következik e? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a gerinc MR, derékfájás témában

        Vizsgálat nélkül nehéz pontos választ adni. A röntgen leírás alapján igen beteg a gerince és a csípője is jelentősen kopott. Nem tudom jól értelmezem a röntgen leírást (látni kellene a felvételt) Önnek gyermekkorában is volt csípő problémája, mert olyan képet fest a csípő, mintha nem fejlődött volna ki rendesen és most ezért kopottabb a korának megfelelőnél. A gerince nagyon kopott, és nem zárható ki, hogy a porckorongokat is érinti a folyamat. Pontos képet egy CT vizsgálat adna a gerincéről. Amit tehet úszik, kerékpározik, hogy a mozgás megmaradjon. szedni kellene valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentőt és izomlazítót (ezt az ortopéd orvos majd felírja, de házi orvosa is írhatja). Illetve valamilyen porcerősítőt is kellene szednie, hogy a még meglévő csípőporcokat kondicionálja. Nem elkeseríteni akarom, de a csípője esetében néhány éven belül (ha szerencsés alkat, illetve tovább tud fogyni, akkor 10 év is lehet) protézis beültetésre lehet szükség. Pontos választ az ortopéd szakrendelésen vizsgálatok után fog kapni.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 02., 15:48; Megválaszolva: 2011. november 03., 23:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés