Ujabb szövetminta vétel sugárterpáiás kezelés után

Tisztelt Doktorasszony! Köszönöm szépen a válaszát a korábban feltett, emlődagatból keletkezett koponyacsont áttéttel kapcsolatban. Még egy számomra érthetetlen zárójelentésben foglalt javaslatra szeretnék kérdést feltenni. A csont áttétet feltáró vizsgálatok során a PET CT az alábbi véleményt írta le: "Az uterusban leginkább endometrium cc.-nek megfelelő kóros halmozás detektálható". Ennek alapján került sor a méhürből pipellel vett minta szövettani elemzésére, amely leírása szerint: "Mucinosus differentiatiot mutató, jól differentialt endometrioid endometrium adenocarcinoma részletei. p-53 vad gípus, P-16 foltosan festődik, oestrogen receptor 90 %-ban pozitiv, progesteron receptor 50 %-ban pozitiv. A diagnozis alapján 45/1.8 Gy dozisu foton irradiatiot kaptam a kismedencére. A sugárterápiás zárójelentésben foglaltak szerint "a sugárterápia eredményességének felmérésére újbóli mintavétel céljából jelentkezzen nőgyógyászánál.Amennyiben szövettan residualis daganatot igazolna, úgy brachyterápiás kiegészítés elbírálása szóba jön." Azt szeretném megkérdezni tisztelt Doktorasszonytól, hogy, ha az első szövettani minta cc.-t írt le, akkor miért szükséges még egyszer szövet mintát venni. A sugárkezelés előtt azt az információt kaptam, hogy a sugárterápia várhatóan csökkenteni fogja a daganat méretét, amelyet majd képalkotó vizsgálatból fognak megállapítani, azaz ezzel állapítják meg a kezelés eredményességét. Ez számomra azt jelentette, hogy a korábbi szövetminta leírása végleges és legfeljebb a mérete változhat a kezelés által. Miért szükséges a daganat újabb szövettani vizsgálata is, ha kezelés által annak jellemzői nem változnak meg? Köszönöm szépen a kérdésemre fordított figyelmét és válaszát. Tisztelettel és üdvözlettel Nagy Erika

Dr. Baki Márta válasza emlő daganat mellett méhtest rák témában

Kedves Nagy Erika!

Levelei alapján úgy tűnik, hogy nem csak az emlő daganat csontáttétét diagnosztizálták, hanem a méhtestben is találtak rosszindulatú elváltozást. Figyelembevéve a koponya csont érintettségét is, nagy valószínűséggel azért döntöttek a méhtest és annak környékének (kismedence) sugárkezelése mellett. Talán ez kevésbé viselte meg, mintha kiterjesztett műtétet végeztek volna. Annak az eldöntése, hogy a sugárterápia mennyire húzta össze a méhtest daganatot, ahhoz nem elégséges a képalkotó vizsgálatok (kismedencei MR, esetleg CT) elvégzése, hanem pontosabb adatokat kapnak akkor, ha újabb mintavétel történik. Ez egy kisebb beavatkozás, hasonló, mint az előző nőgyógyászati műtét. Abban az esetben, ha még találnak élő daganatos sejteket,akkor hüvelyen keresztül végzett sugárterápiát is szeretnének adni,hogy teljesen visszafejlesszék a daganatot. Természetesen ez után is folyamatos ellenőrzés szükséges.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. augusztus 15., 15:59 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 18., 05:38
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Mellráktól való félelem
Üdvözlöm a segítségét szeretném kérni. A jobb mellem kb fél éve fájdogál nem folyamatosan, nem tudom pontosan meghatározni hogy hol mert nincs...
Szövettani leírás jelentése
5 évvel ezelőtti emlőrák metastasisa merült fel PET CT és koponya MRI képalkotó diagnosztikai leletek alapján. A koponya csontból vett szövettani...
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Hogyan tovább emlődaganat esetén?