Méhtestrák áttét

Tisztelt Doktornő! 1 éve műtötte méhtestrákkal,TAH+BSO műtétet végeztek. Az MR kontroll-leletem végén lévő radiologiai vélemény értelmezését szeretném kérni Öntől: Az előzménykkel összehasonlítva lokális és távoli disszemináció nem észlelhető, mindkét oldalon inguinalisan és a kismedencében diffúziós gátlást mutató nyirokcsomó látható, mely miatt később kontroll vizsgálat javasolt.

Dr. Baki Márta válasza méhtest rák témában

Tisztelt Levélíró!

A kérdező neme és életkora sorban 55 évesnek és férfinek jelölte meg magát. Természetesen végezhettek nemek átalakítását végző műtétet, de feltételezem, hogy nem erről van szó. A méhtestrák az 50 éven felüli hölgyeknél gyakori, s rizikó tényezőként az elhízást, cukorbetegséget említik első sorban. Bizonyos esetekben elegendő kiterjesztett nőgyógyászati műtétet végezni, s utána nem mindig kapnak a betegek kiegészítő kemo- és/vagy sugárterápiát. Nem tudom, hogy az a beteg esetében hogyan történt. A sugárkezelt területek értékelése különösen is fontos, ill.nem ismerjük a nyirokcsomók nagyságát és szerkezetét. Az MR vizsgálat részletes leírását és eredményét nem láttam, így válaszomat csak az Ön levele alapján tudom megtenni: Abban az esetben, ha a nyirokcsomók nagysága körülbelül a 1,5 cm-t nem haladja meg és a szerkezetük sem mutat eltérést, akkor valóban csak megfigyelés és újabb MR vizsgálat szükséges. Nagyobb méretű nyirokcsomók esetében, amennyiben kiújulásra gyanú merül fel, akkor esetleg mintavétel is lehetséges. A további részleteket a kezelő orvosával beszélje meg.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. január 02., 16:19; Megválaszolva: 2022. január 04., 07:27
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?
Fájdalomcsillapítás
Nemrég megjelent mellbimbó csomó
Tisztelt Doktornő, 1-2 hete egy kis dudor jelent meg a mellbimbómon, ami eddig nem volt ott. Valószínűleg semmi komoly, de nem hagy nyugodni a dolog....