Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?

Tisztelt Baki Márta Doktornő! Most voltam mell ultrahangon azzal a panasszal, hogy az egyik mellemben csomót érzek. A Doktorúr mondta, hogy mindkettő mellemben 1,5 cm-es Fibroadenoma található, amivel elég évente kontrollra járni, de semmi más teendő nincs vele. Kicsit meg vagyok ijedve, mert mindenhol azt olvasom, hogy legtöbbször kérnek biopsziát, hogy biztosan tudjuk jóindulatú elváltozásról van-e szó, ez az én esetemben elmaradt. Kell tartanom attól, hogy nem volt alapos a doktorúr vagy Önök, mint hozzáértő szakemberek látják már egy ultrahang alapján is? Illetve mennyire kell tartanom attól, hogy ez idővel rosszindulatú lesz? Köszönöm előre a válaszát!

Dr. Baki Márta válasza fibroadenoma témában

Tisztelt Levélíró!

Abban az esetben, ha ultrahangos vizsgálattal egyértelműen megállapították a fibroadenomát, akkor egyenlőre további teendő nincs. Természetesen, havonta javasolt az emlő önvizsgálata. Fiatal életkora miatt a rutinszerű mammografia elvégzése nem szükséges. Egy kicsit más a helyzet, hogyha a családban több emlő-, hasnyálmirigy, dülmirigy (prosztata) daganatos beteg fordult elő, mert ilyen esetekben mások a szakmai javaslatok. A jelen helyzetben is rendszeres emlő ultrahangos vizsgálat szükséges, s akár ezen, akár az önvizsgálat során valamilyen eltérést észlel, akkor mindenképpen forduljon a kezelő orvosához.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. június 04., 20:19; Megválaszolva: 2022. június 06., 06:34
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Aspirációs citológia eredményéről...
Kedves Doktornő!Ma kaptam meg az aspirációs citológia eredményét.A vélemény C2,Fibroadenoma mammae némi mag-polymorphiával.Elmondták hogy...
mellnagyobbítás, fibroadenoma
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 22 éves lányomnál kb másfél éve a jobb mellében fibroadenomát diagnosztizáltak. Azóta volt már két ultrahang...
Biztos az?
Tisztelt Doktor Úr! Voltam mell ultrahangon, ahol találtak egy 10 mm-es fibroadenomát. Mintát is vettek belőle, még nincs eredmény. Aggodom, hogy...
fibroadoma a mellben
fibroadoma a mellben, szedhető fogamzásgátló a neve cerazette, orvos ajánlotta de amikor megtudtuk a csomót a mellben nem szabadott, két hónapja kenni...
Moksa Elixír
Tisztelt Doktornő/Úr! A Moksa Elixír hatásairól érdeklődnék. A tv-ben hallottam róla és kicsit utánaolvastam az interneten. Nekem mindkét...