Fibroadenoma és a fogamzásgátló kapcsolata

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a fibroadenoma és a fogamzásgátló tablettával kapcsolatos. Tavaly augusztusban találtak mindkét mellemben 1-1 fibroadenomát, illetve több, apró cystát. A radiológus akkor azt mondta hagyjam abba a fogamzásgátló tabletta szedését, mert valószínű az okozza a fibroadenoma kialakulását. Kb. 4 hónapja hagytam abba a tabletta szedését, remélve, hogy a csomók felszívódnak, összébb mennek. De a bal mellemben tapintható csomó, nem lett kisebb, ill. ugyanúgy érzékeny. Vajon a fogamzásgátló okozta ezeknek a kialakulását? És ha nem, akkor ismét szedhetek megint tablettát, vagy ez nem ajánlott nekem? Radiológiára, kontrollra, 4 hónap múlva áprilisra kaptam időpontot, addig nem tudok a radiológussal konzultálni erről. Előre is köszönöm a válaszát!

Dr. Szalóczy Péter válasza Fogamzásgátló és fibroadenóma témában

Kedves Kérdező! Számos hölgynek, fiatalnak is lehet fibroadenómája, úgy, hogy sohasem szedtek fogamzásgátlót.Egy tabletta hormontartalma kevesebb, mint amit a petefészke aznapra termelt volna. Ezért gyengébb a vérzés is tablettásan. fibroadenóma nem fog csak úgy elmúlni, tartós, de ártatlan elváltozás. Évente csináltasson mell ultrahangos vizsgálatot. Szerintem térjen vissza rövidesen a gyógyszerre és figyelje meg, van e a szedő korszaknak bármi mellre vetíthető negatív tünete.

Kérdés: 2016. január 18., 16:50; Megválaszolva: 2016. január 18., 17:16
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nemi szerv
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...