Aspirációs citológia eredményéről tájekoztatás kérése

Kedves Doktornő!Ma kaptam meg az aspirációs citológia eredményét.A vélemény C2,Fibroadenoma mammae némi mag-polymorphiával.Elmondták hogy jóindulatú elváltozás de mit jelent a mag-polymorphia?Mit jelent a HMW Cytokeratin pozitivitás?Ezt a hámsejtek mutatják.Változó méretű csoportokban észlelhetők ductalis hámsejtek,közöttük myoepithel elemek is mutatkoznak.Mutatkozik nucleolus,csupasz mag,stromafragmentumok.A ductalis hámsejtek mag-polymorphiát mutatnak.A magkontúr viszonylag sima,rögös chromatin nem látszik,a maghártya vékony.A helyenként néhol megjelenő mag-polymorphia ellenére malignitás az anyagból nem igazolható.Szeretném az Ön szakértelmét kérni. Nagyon sok a latin szó,így nem tudom pontosan a leletet értelmezni. Nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel:Melinda

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza Fibroadenoma, aspirációs citológia témában

Kedves Melinda!

A mellékelt szövettani leírás alapján valóban egy jóindulatú elváltozást találtak az emlőben. Ugyanakkor az egyes szervekben lévő sejtek sem teljesen hasonlítanak egymásra, hanem kis különbségeket lehet észrevenni rajtuk szövettani vizsgálat alapján. A “mag-polymorphia” egyszerűen talán azt jelenti, hogy a sejtmagok nem voltak egyformák. Ugyanakkor osztódást nem észleltek, ezért a rosszindulatúságra utaló jeleket nem lehetett megfigyelni. HMW Cytokeratin pozitivitás = High Molecular Weight Cytokeratin, ami körülbelül azt jelenti, jelen esetben, hogy az emlő mirigyek hámrétege megtartott, így a tejcsatornákon kívül hám eredetű sejtek nem találhatók.A myoepitheloid sejtek a tejcsatornák közötti területet foglalják el normális körülmények között. A vékonytű biopszia során a széli részeken nem kerültek teljes mértékben eltávolításra az emlőben lévő képletek, ezért erről a területről csak nucleolus (a sejtmagban helyet foglaló apró szemcse), stromafragmentumok (a tejcsatornák közötti töredékek) voltak megfigyelhetők.

A kérdésére megpróbáltam válaszolni, de az eredeti leletben lévő megfogalmazások és azok értelmezése az emlő szerkezetének, mikroszkópikus felépítésének alaposabb ismeretét igényli, ami szakemberek feladata. Összességében a citológiai vizsgálat alapján ez egy jóindulatú elváltozásnak ítélhető meg, s a további teendő, vagy csak megfigyelés annak kiterjedésétől és a klinikai tünetektől függ.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. február 12., 13:20; Megválaszolva: 2021. február 14., 08:49
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
mellnagyobbítás, fibroadenoma
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 22 éves lányomnál kb másfél éve a jobb mellében fibroadenomát diagnosztizáltak. Azóta volt már két ultrahang...
Biztos az?
Tisztelt Doktor Úr! Voltam mell ultrahangon, ahol találtak egy 10 mm-es fibroadenomát. Mintát is vettek belőle, még nincs eredmény. Aggodom, hogy...
fibroadoma a mellben
fibroadoma a mellben, szedhető fogamzásgátló a neve cerazette, orvos ajánlotta de amikor megtudtuk a csomót a mellben nem szabadott, két hónapja kenni...
Fibroadenoma mammae?
Tisztelt Doktornő/úr Nőgyógyászati rákszűrés során a doktor úr kis csnót fibroadenomát tapintott ki a a jobb emlő alsó quadránsában....
Hajhullás elleni gyógyszer vagy...
Kedves Doktornő/Doktor Úr! A problémám a következő: a bőrgyógyászom seborrhoeás bőrtípusom miatti hajhullás ellen felírta az ALPICORT PLUS...