Mammographia

Tisztelt Doktornő! 42 éves nő vagyok. Március 18-án komplex emlőszűrésen vettem részt, a következő eredménnyel: Anamnesis: Panasz és tünetmentes. Előzményében (2014-ben) bal oldali sűrűbb tartalmú cysta punctiója szerepel C2. Fizikális vizsgálat: Emlőkben és az axillákban kórós nem tapintható. Bőrtünet, emlőváladékozás nincs. Mammographia: Mk. oldalon atrophia látható residualis mirigyállománnyal, mely a jobb emlő KF. negyedében kissé tömöttebb. Körülírt kórós képlet, malignitásra utaló rtg. jel nem azonosítható. UH: bal emlő KF. negyedében kissé szabálytalan alakú, 9X4mm-es, csaknem echomentes képlet van. FNAB-t végeztünk, sűrű zöldes anyagot nyertünk. Emellett mk. emlő KF. negyedében microcysta ábrázolódott. Axillákban kórós nycs. nem ábrázolódott, mellkasfali képletek rendben. Vélemény: microcysta mamma I.U. V.s. sűrűbb tartalmú cysta a bal emlő KF. negyedében. cytol folyamatban. (eredmény március 30-körül várható) . Azt szeretném kérdezni, mennyire nagy a baj? Kell rosszindulatú betegségtől tartanom? Nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Sz.

Dr. Tóth Judit válasza cysta témában

Kedves Kérdező!

Feltehetően ártalmatlan képletről van szó, de mindenképpen javasolt megvárni a cytológia eredményét is.

Ha rendszeresen jár emlőszűrésre jó biztonsággal kiszűrhető még a rosszindulatú elváltozás is gyógyítható, korai stádiumban.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. március 21., 12:04 ;Megválaszolva: 2016. március 22., 09:29
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Mell ciszta leszívása
Tisztelt Doktornő! Mammográfián találtak mindkét mellemben cisztákat. Több éve fennáll a problémám, de eleinte nem okoztak gondot. Idén...
Mellráktól való félelem
Üdvözlöm a segítségét szeretném kérni. A jobb mellem kb fél éve fájdogál nem folyamatosan, nem tudom pontosan meghatározni hogy hol mert nincs...
Ujabb szövetminta vétel...
Szövettani leírás jelentése
5 évvel ezelőtti emlőrák metastasisa merült fel PET CT és koponya MRI képalkotó diagnosztikai leletek alapján. A koponya csontból vett szövettani...
Jobb mell fájdalom