Mammographia

Tisztelt Doktornő! 42 éves nő vagyok. Március 18-án komplex emlőszűrésen vettem részt, a következő eredménnyel: Anamnesis: Panasz és tünetmentes. Előzményében (2014-ben) bal oldali sűrűbb tartalmú cysta punctiója szerepel C2. Fizikális vizsgálat: Emlőkben és az axillákban kórós nem tapintható. Bőrtünet, emlőváladékozás nincs. Mammographia: Mk. oldalon atrophia látható residualis mirigyállománnyal, mely a jobb emlő KF. negyedében kissé tömöttebb. Körülírt kórós képlet, malignitásra utaló rtg. jel nem azonosítható. UH: bal emlő KF. negyedében kissé szabálytalan alakú, 9X4mm-es, csaknem echomentes képlet van. FNAB-t végeztünk, sűrű zöldes anyagot nyertünk. Emellett mk. emlő KF. negyedében microcysta ábrázolódott. Axillákban kórós nycs. nem ábrázolódott, mellkasfali képletek rendben. Vélemény: microcysta mamma I. U. V.s. sűrűbb tartalmú cysta a bal emlő KF. negyedében. cytol folyamatban. (eredmény március 30-körül várható). Azt szeretném kérdezni, mennyire nagy a baj? Kell rosszindulatú betegségtől tartanom? Nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Sz.

Dr. Tóth Judit válasza cysta témában

Kedves Kérdező! Feltehetően ártalmatlan képletről van szó, de mindenképpen javasolt megvárni a cytológia eredményét is. Ha rendszeresen jár emlőszűrésre jó biztonsággal kiszűrhető még a rosszindulatú elváltozás is gyógyítható, korai stádiumban.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológia, belgyógyászat
Megválaszolva: 2016. március 22.

Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek

MR lelet értelmezése
Üdvözlöm! Fülzúgásom van kb 1,5 éve, és emellett folyamatos csomó érzet a torkomban (lassan 4 éve) emiatt a fül-orr-gégészeten elküldtek koponya mr-re. Az...
Nyelv alatti duzzanat
Tisztelt Doktor Úr! Problémával fordulnék önhöz, remélem jó helyen! A nyelvem alatt 2-3 napja duzzanat jelent meg érzékennyé és kellemetlené vált. Pirosas...
MR lelet értelmezése
Üdvözlöm, a következő leletet kaptam ma reggel, a segítséget szeretném kérni, hogy aggódnom kell e valamiért? A térszűkítő hatású liquor és a cysta aggaszt....
Arachnoidális ciszta, szülés
Tisztelt Dr. Fehér Gergely! Gyermekkoromban kiderült, hogy cisztám van. Bal oldalon temporo- basalisan az orbita mögött a koponyacsontés az agyállomány között...
Vese cysta
Tisztelt Dr. A következöt szeretném kérdezni egy rutin hasi ultrahangon voltam. A jobbvesémben 2 db cystát láttot a radiologus egy 12mm és egy 8mm est. Mésztej...
Corpus pineale regioban ciszta
Tisztelt Doktornő! Kérdésem következő lenne. Nemrég Mr vizsgalatot kertek olykori fejfajas es szédülés miatt. Az eredmeny vegerveneyeben negativ kiveve, hogy a...