Mammográfia vizsgálat kárt okozott? Iszonyatos fájdalmaim vannak. Jóindulatú cisztám van mit tegyek?

Jónapot kívánok! 3 héttel ezelött találtam a bal mellemben egy csomót. Nagyon megijedtem és mindenképpen kiakartam vizsgáltatni, hogy nem-e rosszindulatú daganat. Elmentem nőgyógyászhoz és ő azt mondta, hogy menjek el mammográfiára és UH-os vizsgálatra. Mindig is féltem a mammográfiától tudtam sok embertől hallottam, hogy fájdalmas. Elmentem rá soron kivűl egy kedves recepciós hölgy miatt már 7 nap elteltével sor került a vizsgálatra. A nő, aki a vizsgálaltot csinálta kérdőre vont, és nagyon rosszindulatú volt mivel tudta nem vártam a ki a több hónapos váróidőt. A mammográfia vizsgálat olyan mértékben fájt a melleimet nem túlzok 2 cmesre nyomta össze éreztem a szövetek szinte szakadnak szét a mellemben úgy öszelett préselve, hogy félek maradandó kárt csinált bennem. Tartok attól, hogy ez miatt a késöbbiekben tényleg kialakulhat egy rosszindulatú daganat. A nő zsarolt, hogyha nem hagyom, hogy megcsinálja a másik mellemet is, akkor nem mehetek Ultrahangos vizsgálatra. Viszont a másikat már kicsit kiméletesebben nyomta össze látta rajtam az iszonyatos fájdalmat talán akkor kicsit megsajnált. Amikor vége let a vizsgálatnak átküldtek a Dokktornőhöz, aki az ultrahangos vizsgálattal megállapította, hogy csak jóindulatú ciszta van a mellemben 1, 8x1, 2 es és igazából nem is lett volna szükségem a mammográfiára. Magamat hibáztatom, hogy résztvettem benne. Jelenleg a vizsgálat után 2 héttel még mindig iszonyatos fájdalmaim vannak. Aludni se tudok emelni is nehezen tudok bármit. A hónaljamtól sugárzik a fájdalom mindkét mellemben. A mirigyeim fájnak. Azt szeretném megtudni, hogy ez normális, hogy ennyire fáj? Nem lesz ennek következménye? Mit szedhetnék a fájdalom megszüntetésére vagy esetleges rosszindulatu daganat késöbbi kialakulására? Nagyon aggódom. Nem tudom, hogy leszívassam-e ezt a jóindulató cisztát az egyik orvos azt mondja, hogy igen más pedig azt mondja, hogy még nagyobb kárt is okozhat vele az eljárás. Kérem írjon vissza és segítsen! Üdvözlettel: T Lajosné

Dr. Somorjai Attila válasza emlő cysta témában

Kedves Kérdező,

Azt javaslom egy kis fájdalomcsillapítót nyugodtan szedhet pár napig amíg szűnnek a panaszok. Az Ön korában sajnos már elkezd növekedni az emlőrák kockázata, egy-egy vizsgálat ennek kiszűrése érdekében történik, mert egy halálos kórt és az azzal járó igen komoly fájdalmakat és szenvedést lehet megelőzni. Legközelebb kedvesen kérje meg a vizsgálatot végző asszisztenst, hogy legyen tekintettel az érzékeny területekre. Ha nem megy el ezekre a vizsgálatokra, akkor viszont biztosan nem derül fény a jövőben egy kialakuló daganatra. A cisztáról pedig konzultáljon sebésszel is.

Üdvözlettel: Dr. Somorjai Attila

Kérdés: 2013. március 06., 12:47; Megválaszolva: 2013. március 09., 20:18
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Benignus meszes képet
Tisztelt Doktornő! Nemrég részt vettem mammográfia- és ultrahang-vizsgálaton, pozitív családi anamnézis (anya) miatt. A lelet értelmezésében...
Mellprobléma
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Én egy 25 éves anyuka vagyok 8 hónapja szültem sürgősségi császár metszéssel.Kisbabámat 2 hétig tudtam csak szoptatni....
Mellultrahang véleménye
Tisztelt Doktor Úr/Nő Szeretném ha segítene az emlő uh vizsgálat eredményében, Ugyanis ahol csinálták választ nem kaptam. Jo-on a KFQ-ban néhány...
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?