Benignus meszes képet

Tisztelt Doktornő! Nemrég részt vettem mammográfia- és ultrahang-vizsgálaton, pozitív családi anamnézis (anya) miatt. A lelet értelmezésében kérném a segítségét. UH: Az emlők normális echoszerkezetűek. Mindkét oldalon néhány 2-3 mm-es microcysta láthtó. Egyéb kóros képlet, vagy körülírt hangárnyék nem ábrázolódott.Az axillákban pathologiás nyirokcsomó nem észlelhető. Mammográfia: Mindkét oldalon glanduláris emlőállomány látható. Malignitásra utaló körülírt elváltozás nem mutatható ki. Bal oldalon a külső negyedek határán kis benignus meszes képlet van. Az axillákban nyirokcsomó árnyék nem látható. Vélemény: cystae mammale l.u. Malignitásra utaló jel nem ábrázolódott. Javaslat: Havonta önvizsgálat, panaszmentes esetben 1 év múlva mammográfia és UH vizsgálat javasolt. A kérdésem az, hogy a benignus meszes képlet miatt mennyire kell aggódni? Úgy tudom, a benignus jóindulatút jelent, de bizonyos esetekben a meszesedés jelentkezhet rosszindulatú képlet mellett. A családi érintettség miatt aggódom. Előre is köszönöm!

Dr. Baki Márta válasza emlő cysta témában

Tisztelt Levélíró!

Azt gondolom, hogy legegyszerűbb, ha a mammografiai véleményt „fordítom le” és utána válaszolok kérdésére. „cystae mammale l.u. (mindkét emlőben folyékony vagy félig szilárd anyagot tartalmazó, önálló fallal rendelkező üregek – nagyságuk 2-3 mm. Ezek egyértelműen jóindulatú elváltozások). Malignitásra (rosszindulatú elváltozásra) utaló jel nem ábrázolódott. Az emlő állományában az életkor előrehaladtával meszes képletek jelenhetnek meg. Elhelyezkedésük, eloszlásuk, méretük, stb… alapján különíthetől el, hogy azok a jó- illetve a rosszindulatú elváltozásra gyanús képletek. Véleményem szerint nem kell aggódnia. További teendő annak alapján, amit a mammografiát végző orvos javasolt: havi önvizsgálat, s évente mammografia elvégzése ajánlható fel.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. december 08., 10:47; Megválaszolva: 2021. december 10., 10:55
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Mellprobléma
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Én egy 25 éves anyuka vagyok 8 hónapja szültem sürgősségi császár metszéssel.Kisbabámat 2 hétig tudtam csak szoptatni....
Mellultrahang véleménye
Tisztelt Doktor Úr/Nő Szeretném ha segítene az emlő uh vizsgálat eredményében, Ugyanis ahol csinálták választ nem kaptam. Jo-on a KFQ-ban néhány...
Mammográfia vizsgálat kárt okozott?...
Jónapot kívánok! 3 héttel ezelött találtam a bal mellemben egy csomót. Nagyon megijedtem és mindenképpen kiakartam vizsgáltatni, hogy nem-e...
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?