Ha javul az értékem abba lehet majd hagyni?

Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr! 30 éves vagyok, normál testsúlyú, keveset mozgok, a munkám stresszes. Kb. egy éve fordul elő nálam olyan tünet, hogy havi 1-2 alakalommal 1-1 nagyobb szív beütést érzek. Ez kb. 3 hete, 1 hétig napi több alkalommal jelentkezett. Azóta szintén ritkán fordult elő. Ezen a héten voltam kardiológiai szakrendelésen, ahol EKG, terheléses EKG, szívultrahang és labor vizsgálatot végeztek. Ami nem volt rendben, az a vérnyomásom, mely nyugalmi állapotban 150/90 Hgmm (a vizsgálat napján szintén nagyon sok stressz ért), majd a terheléses EKG vizsgálat során 125 watton 2 perc alatt a vérnyomásom MaxRR: 210/110 Hgmm, max.Fr. 180/min. volt. Ezután tensioemelkedés miatt megállt a vizsgálat. Továbbá "normocard, hypertensiv válasz" szerepel a vizsgálati anyagomon (az utóbbit nem tudom, hogy mit takar). ST eltérés, ritmuszavar nem alakult ki, mellkasi panasz nem lépett fel. Terhelésre adott tensioválasz miatt reggel 2, 5 mg Nebilet szedését javasolta az orvosom. Az alábbiakat kérdezném Öntől: A terheléses EKG során mért 210/110 Hgmm értéknek is lehet az oka a pillanatnyi stressz, vagy ezt más okozza, vagyis ez alapján Én magas vérnyomás betegségben szenvedek? - az Én esetemben Ön szerint mennyinek kellene lennie ilyen fizikai terhelés alatt a vérnyomásomnak, ill. mennyi idő alatt mehet fel ilyen magasra? A 2 perc nagyon rövid időnek tűnik. - mit jelent a maxFr. 180/min.? - mit kell a "normocard, hypertensiv válasz alatt érteni? - tartok attól, hogy ezután folyamatosan vérnyomáscsökkentőt kelljen szednem. Esetleg ha javulnának az értékeim a gyógyszer mellett életmódváltással, akkor Ön szerint ezt abba lehetne-e hagyni valaha, ill. mit javasolna? (gyógyszer, étrend, mozgás) Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Takács Zoltán

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a terheléses EKG témában

Kedves Zoltán! A terhelésre adott hypertenzív válasz (vagyis a túlzott vérnyomás-emelkedés) valószínűleg nem a stressz miatt van, inkább már az érrendszer "betegségét" jelzi. Mindenképpen érdemes az életmódon is változtatni, de pont emiatt a terheléses válasz miatt (180 Hgmm fölé nem nagyon kellett volna menni a vérnyomásnak) a mozgással csínján kellene eleinte bánni- kezdetben rendszeres (napi legalább 30 perc) séta is megteszi, aztán kontroll terhelést követően lehet szó komolyabb sportról (pl. futás, kerékpár). Próbáljon elsajátítani valamilyen stresszoldó technikát, figyeljen az étrendre (kevesebb só, több zöldség-gyümölcs, hal, sovány hús és tejtermék), hagyja abba a dohányzást, ha dohányos. Jó lenne vérnyomásnaplót is vezetni, és ezzel menni kontrollra. Fiataloknál, ha nincs egyéb kockázati tényező, általában életmódváltás javasolt első lépésként, lehet, hogy ráért volna még a gyógyszer, de valami miatt ezt az adott helyzetben a kezelőorvos így ítélte meg. Való igaz, ha elkezdte szedni a gyógyszert, már nem olyan szívesen állítják le, ha mellette rendben van a vérnyomás, de ezt beszélje meg kontroll alkalmával a kezelőorvossal (a megítélésben segíthet a vérnyomásnapló).

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. október 29., 21:48; Megválaszolva: 2011. október 30., 21:00
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magas vérnyomás
általános kérdés
Stressz,pánik,magasvérnyomás,TIA...
Érelmeszesedés?
Korrekt vérnyomás értékek?