• Nyitott szájnál miért hallom a szívdobogásom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.- Nő/Úr! Érdekes jelenséget tapasztalok egy ideje amit régebben soha nem éreztem. Gyakran a szív lüktetését nyitott szájnál a garatból hallom. Ez nem egy általános dolog, tehát nem minden (száj nyitásra) alkalomra igaz, és amikor hallani akkor is gyakran egy idő után (pár másodperc) elhalkul, majd eltűnik. Megfigyeltem azt is, hogy akkor gyakoribb a dolog, ha valamilyen fizikai mozgás után értelemszerűen megemelkedik a pulzusom, ekkor jobban jellemző. Nemrég mellkas Rtg. csináltak, az negatív lett.... Ami még érdekes, hogy ha álló helyzetben ütemesen jobbra balra döntöm a testem (nem elfordulok), és közben nem lélegzem és nyitva a szám, akkor olyan furcsán áramlik ki a levegő, mintha kipréselné valami, és ezek után a szívdobogást is hallani.. Ezt érdemes orvosnak megmutatni.....? Válaszát köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a szívverés, pulzushang témában

        Kedves Kérdező! Én elképzelhetőnek tartom, hogy olyankor hallja a szájából a szívdobogását, amikor a vérnyomása egy kicsit megemellkedik. Ilyenkor ugyanis az erekben gyorsabban áramlik a vér, és a szívdobbanások zaja is erőteljesebben érzékelhető. A középfül mellett elhaladó artériákban áramló vér zörejét hallhatja, és ezt érezheti úgy, mintha a szájából jönne a szívdobogás. Az oldalradőlés esetén szintén változhat a vérnyomása ez okozhatja az ekkor is hallható zajt. A levegőpréselésérzésre az tudom mondani, hogy amikor oldalra dől, akkor a hasürege összenyomódik, ami felnyomja a rekeszt és tényleg kiáramlik a levegő a tüdejéből. Azonban ez is normális jelenség, nem igényel külön orvosi kivizsgálást.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 22., 08:48; Megválaszolva: 2011. április 23., 23:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés