Visszatérő pánik?

Tisztelt Doktornő! Fél évvel ezelőtt, munkahelyi stressz hatására pánikrohamok törtek rám, az akkori tünetek heves szívdobogás, eszméletvesztéstől való félelemérzet, egyszer-kétszer zsibbadás érzés kísérte. Szerencsére túl tudtam jutni rajta gyógyszerek nélkül, autogén tréning segítségével sikerült elnyomnom ezeket a tüneteket. Az elmúlt időszakban viszont, szintén egy stresszes időszakot éltem meg, egy nagyon fontos vizsgára készültem, nem sokkal a vizsga után újra jelentkezett a heves szívdobogás, viszont most társult hozzá egyensúlyzavar érzet, illetve olyan érzés mintha a lábamból kimenne az erő, kicsit bizsergető érzés. Az ügyeletes orvos elvégzett pár neurológiai tesztet, azokkal nem volt gond. A kérdésem, hogy a pánikbetegség előjöhet másfajta tünetekkel is, mint korábban, mert ez az egyensúlyzavar korábban nem volt, és most ez nagyon ijesztő.Vagy esetleg ezt a tünetet okozhatja más betegség? (tavasszal hosszan tartó megfázás után, fülkürthurut alakult ki, ami már elmúlt, illetve az elmúlt időszakban a szemem is begyulladt, a szemész szerint a vírus lefolyása volt még) Hogyan tudnám újra nyugtató gyógyszerek nélkül megszüntetni panaszaimat? Segítségér előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza szívdobogás, egyensúlyzavar témában

Tisztelt Kérdező!

A szorongás, pánikzavar sokféle formát ölthet, sokféle tünetet produkálhat. Alapvető, hogy az organikus (szervi) eredetet kivizsgálják, ha így nem találnak betegséget, akkor már mondhatjuk (amit addig esetleg sejtettünk) , hogy pszichés oka van a panaszoknak. Tehát a jelenlegi tünetek, panaszok kivizsgálása is indokolt, keresse fel háziorvosát (és fül-orr-gégészt, ide nem kell beutaló) . Jól írta, hogy a korábbi tüneteket "elnyomta" az autogén tréninggel. Az autogén tréning hasznos, de nem elegendő a pánikzavar kezelésére. Pszichoterápia (kognitív terápia) és/vagy gyógyszeres kezelés jön szóba.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2015. május 09., 16:58; Megválaszolva: 2015. május 10., 19:57
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Alvászavar
Mellkasfàjdalom
Paroxetin altetnativa
Félek,szorongok,furán érzem...
Két hónapja tartó rosszullét