• Gyógyszerektől sem csökkenő vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő, édesanyám 96 éves. Évek óta kezelik magas vérnyomással. 2 éve a Renitec (5 + 10 mg) már nem volt hatásos, így lecserélték több gyógyszerre, mellékhatásként az egyiktől dagadt a bokája, a vízhajtós gyógyszertől pedig szédült és idén nyáron súlyos sóhiány alakult ki nála, aminek a következményeit még mindig nem heverte ki. Januárban ismét lecserélték az összes gyógyszerét. A szédülése jelentősen csökkent, a légzése javult, a köhécselés megmaradt, a bokája már nem dagad viszont a vérnyomása az adagok és gyógyszerszám emelése ellenére sem megy le a korábbi szintre. Jelenleg a következőket szedi. Nebilet 2*5 mg, Coverex AS 2*5 mg, Tenaxum 2*1 mg, Lercaton 1*10 mg, Aspirin Protect 1*100 mg + este Xanax 0,25 mg. Ennek ellenére a vérnyomása többnyire 160-170 / 80-89 és a pulzusa is rendszerint 70-85 és folymatosan zaklatottnak érzi magát. A veseműködése ugyan beszűkült (45-50) de ez már évek óta változatlan. ca 2,5 liter vizet és teát iszik naponta. Nyelési nehézségek miatt főleg főzeléket és Nutridrink tápszert eszik, tehát teljesen diétásan étkezik. Nekem ez rengeteg gyógyszernek tűnik. Lehet még emelni az adagot? Illetve galagonya és zsurlófű tea iható-e kiegészítésként a gyógyszerek mellett? válaszát előre is köszönöm Gitta

        Dr. Molnár Dóra válasza a gyógyszerek témában

        Kedves Kérdező, pontos adagolási útmutató nem adható betegvizsgálat nélkül, de valóban van olyan gyógyszer, amelynek létezik nagyobb dózisú adagolása. Nem látok vizelethajtó hatású gyógyszert, ez gyakran kis adagban is segít az idősek vérnyomását normalizálni (ez létezik kombinációban is, így nem feltétlen kell több darab gyógyszer). Erről érdemes lenne a háziorvossal konzultálni. Gyógynövény kombinácókat gyógyszerek mellett nem javaslok. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2020. február 20., 20:20; Megválaszolva: 2020. február 24., 11:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: