• Mitől magas a vérnyomás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm Doktornő! Egyszer már írtam Önnek, de most egy másik probléma miatt kérném segítségét, mert tanácstalan vagyok. (A helyi kórházi szakrendelésen nem igazán segítőkészek az orvosok sajnos, hamar "kivágják" az embert, a magánrendelést meg ritkán tudom megfizetni.) Kb. másfél hónapja le kellett cserélni az egiramlont, mert évek óta köhögtem tőle, de nem is gondoltam, hogy ettől lehetett. Akkor másfajta gyógyszereket kaptam.: Tanydon 80mg reggel 1, Doxazosin 2 mg reggel 1, Rawel reggel 1. Ezeket kb. 3 hétig szedtem, de az esti órákban, és hajnalban elég magas volt a vérnyomásom, szédültem, és fájt sokat a fejem, volt, hogy dolgozni sem tudtam menni. 155-165 Sys, 95-105 Dia, viszont a pulzusom este szinte mindig 50-55 körüli, de volt már 48 is. (Napközben 60-72 közötti a pulzus.) Két héttel ezelőtt elmentem egy magán belgyógyászhoz, és ő a következőkre módosította a gyógyszereket.: Lavestra H 100mg/12,5mg reggel 1, Doxazosin ratiopharm 4 mg szükség esetén este 1, és megmaradt estére az Aspirin Protect. A tapasztalat a következő, (és ebben kérném segítségét, mert ilyen fiatalon nem szeretnék stroke-t kapni valamelyik hajnalban, uis mindkét szülőm szívbetegségben halt meg, apámnak volt stroke-ja is.) A reggeli Lavestra H után egész nap elfogadható a vérnyomásom. 130-145, ill. 80-95 közt ingadozik. Estére is elfogadható, hanem hajnalban, és reggel nagyon magas, de csak a diestole-s érték kiugró.: Szinte minden hajnalban és reggel, a reggeli gyógyszer bevételig ilyen: 130-150/98-115 közötti, ami miatt félek. Volt már, hogy vérzett az orrom is. A pulzusom estétől másnap reggelig alacsony, 50-58 közötti. Megemlíteném még, hogy amióta vérnyomáscsökkentőt szedek, kb. 15 éve, én mindig este vettem be. Először volt Lavestra 50 mg 2005-2014 között, majd Egiramlon 5/5 2014-2019-ig. Nem lenne-e jobb a Lavestra H-t most is este szedni? Akkor jobb lenne a hajnali vérnyomás? (Egyébként a Doxazosint is beveszem minden este, pedig csak szükség esetére van írva, de hajnalra, reggelre azzal is ilyen a vérnyomásom. Esetleg lehet ez szervi (pajzsmirigy) probléma? A legutóbbi vérképben a TSH 2,5 amire azt mondták, határeset. Kérném Önt, adjon tanácsot, vagy ha esetleg nem jó ez a gyógyszer, akkor mi lenne a legjobb? Az Aspirin Protect megmaradhat? Köszönettel, és tisztelettel: Sándor

        Dr. Molnár Dóra válasza a gyógyszerek témában

        Kedves Kérdező, szabad este bevenni a Lavestrat. A fentiek alapján az Egiramlon köhögést nem okozó komponensét adnám vissza Önnek, ez jelenleg nincs a gyógyszerek között, ez hiányzik az egyensúlyhoz meglátásom szerint. Ennél többet sajnos vizsgálat nélkül nem tudok mondani. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. július 10., 22:59; Megválaszolva: 2019. július 14., 20:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: