Szükséges következő diagnosztikai lépés?

Tisztelt Doktor Úr, A cég, ahol dolgozom évente biztosít szűrővizsgálatokat. Az éves UH vizsgálaton az alábbi leletet kaptam: Máj, epeutak: a hepar nem nagyobb, a 6-7. segmentumban néhány apró echodús képlet ábrázolódik, egyebekben szerkezete homogén. Az intra- és extrahepaticus epeutak nem tágabbak. Epehólyag: átlagos méretű, fala nem vastagabb, kőjel nincs. VÉLEMÉNY FNH a májban? Pontosabb megítélésére MR vizsgálat javasolt. Ezután elmentem hasi MRI vizsgálatra, ahol a következő leletet kaptam. A hepar normális nagyságú, intrahepaticus epeúttágulat nem különíthető el. A natív méréseknél heparban kóros jeladású képlet nem ábrázolódik. Kontrasztanyag adása után sem figyelhető meg kóros jeladású képlet. Az UH által jelzett elváltozás MR vizsgálattal nem igazolható. Cholecysta kőmentes, fala szabályos. A cholecysta ágyban kóros nem látható. Radiológiai vélemény: A heparban kóros jeladású képlet nem észlelhető. A vérképemben eltérés nem volt. Az a kérdésem, hogy kell/érdemes tovább 'nyomozni", hogy mi lehetett az UH-n látott eltérés vagy elengedhetem ezt a kérdést. Köszönöm szépen előre is a válaszát! Üdvözlettel,

Dr. Laki András válasza máj echodús góc FNH témában

Tisztelt Kérdező!

Az ultrahang vizsgálat felvételeit nincs módom megtekinteni. A leletben nem szerepel a kérdéses képletek pontos mérete, de az "apró" jelző néhány milliméteres átmérőt jelenthet. Az FNH (focalis nodularis hyperplasia), egy jóindulatú, májsejtekből és szabálytalan epeutakból álló képlet, mely változó képet adhat, de lehet echodús, vagyis a májnál fokozottabb a hangvisszaverődése. Az FNH nál - különösen a férfiak esetében - gyakoribbak a haemangiomák, azaz vékony erek csoportosulásából álló jóindulatú csomók, melyek az ultrahangon típusosan szintén echodús gócokként jelennek meg. Az könnyen előfordulhat, hogy néhány mm-es gócok egy MR vizsgálat során nem ábrázolhatók, ebben az esetben CT vizsgálattól sem várható, hogy pontosabb eredményt ad, valószínűbb, hogy azzal sem differenciálhatók. Panasz- és tünetmentes esetben minden más ok valószínűtlen. Szerintem a következő lépés az ultrahang kontrollja kb 3 hónap múlva, amivel megítélhető hogy méretükben esetleg számukban változnak-e.

Kérdés: 2022. november 17., 17:56; Megválaszolva: 2022. november 17., 21:02
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
MRI vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! A 17 éves lányommal kapcsolatos lenne a kérdésem. Fülcsengés jelentkezett nála, ezért a fül-orr-gégész belső fül+...
MRI vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! MRCP vizsgálat alapján is készült, megerősítve a leírtakat./Nagy a File/Érdemes-e ERCP-t is elvégezni,mert a jobb bordaív...
CT lelet magyarázat
Tisztelt Doktor úr! Tegnapi napon CT vizsgálat után gyakorlatilag rá 2órára megkaptam az eredményt ami sajnos nem túl kedvező számomra. Viszont...
Segítség MR lelet értékelésében
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném ha segítene értelmezni a MR vizsgálat leletemet. Köszönettel!
Sugárterhelés
Kedves doktor úr! A kérdésem a Ct vizsgálatok összeadódó sugártehelésével lenne kapcsolatos. Jó 15 éve egy mandulaműtét utáni nyaki tályog...