Derékfájdalom

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy scheuermann műtött vagyok,21 éves, (2-től a 12-es csigolyáim vannak összefogatva) A derekam majd szétszakad,annyira fáj. (A lábaimba még nem sugárzik fájdalom) Szeretnék csináltatni magán úton valamilyen képalkotó diagnosztikát a lumbális szakaszról, és az lenne a kérdésem,hogy mi lenne erre a legmegfelelőbb vizsgálat? MRI, CT, vagy röntgen felvétel? A választ előre is nagyon szépen köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Gerinc MR vizsgálat Scheuermann témában

Tisztelt Kérdező!

Arra, hogy a vizsgálatot magánúton szándékozza elvégeztetni, bizonyára megvannak az érthető okai – gondolom minél hamarabb szeretne eredményhez jutni. Ez esetben is előnyös, ha szakorvosi javaslattal érkezik a vizsgálatra, hogy az Önt és előzményeit ismerő kezelőorvos minél pontosabban meg tudja határozni az iránydiagnózist, vagy diagnózisokat, ez a vizsgálat tervezéséhez és értékeléséhez hasznos volna. Ha erre nincs módja, akkor én egyrészt a háti és ágyéki gerincről két irányú röntgenfelvételt javasolok (lehetőleg a korábbi felvételekkel összehasonlításban), hogy nincs-e valamilyen változás a korábbi állapothoz képest. Magáról az ágyéki gerincről pedig MR vizsgálatot – egyrészt a fiatal életkora miatt kevésbé célszerű a sugárterheléssel járó CT vizsgálat, másrészt esetleges gyulladásos, vagy túlterheléses állapotokra érzékenyebb az MR. A háti gerincét rögzítő fémanyagok helyileg mind a CT, mind az MR képeken valószínűleg zavaró műtermékeket okoznak, de az ágyéki szakaszon ezek szerint már nincsen fémanyag. A röntgenfelvételeken a fémek nem okoznak torzítást. Az MR vizsgálat előtt kérhetnek dokumentumot (zárójelentést) amiben a beépített fémanyag típusa, anyaga szerepel, illetve igazolást arról, hogy MR-ezhetőek a fémek.

Kérdés: 2021. április 08., 16:32; Megválaszolva: 2021. április 10., 20:20
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat