4év alatt 6 mellkas CT

Jó estét kívánok Doktor Úr! Azon apropóból keresem Önt,mert az interneten egyfolytában mást sem olvasok hogy így ártalmas a CT ionizáló sugárzása,meg úgy ártalmas. Ami a helyzet: Nekem 4év alatt összesen 6db Mellkas CT vizsgálaton estem át,ebből 1volt kontrasztanyagos mellkas CT ennek azthiszem 1173mgy dózisa volt,ezután volt 3mellkas CT natívan kontrasztanyag nélkül,és 2 úgynevezett LOW DOSE Csökkentett sugárterhelésű mellkas CT,ebből egyik 473mgy dózisú volt,a másik meg 573mgy dózisú volt. Ezek a mellkas CT-k indokoltak voltak,mert már átestem 3Bronhoscopiás vizsgálaton mert sokszor vércsíkos a köpetem mikor a váladékot fel kell köhögnöm,de tüdőgondozóba sem találtak semmit vérzékeny nyálkahártyán kívül. Az az igazság félek így utólag a CT-k miatti sugárterhelés betegségre gyakorolt hatásától. Félek nehogy daganatos beteg legyek a jövőben. Sz.Tamás

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza mellkas CT sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező!Az ionizáló sugárzással járó képalkotó vizsgálatok, így a CT vizsgálatok sugárterhelése vitathatatlan, de nem olyan mértékű, hogy daganatképződés szempontjából aggodalmat keltsen. A diagnosztikai vizsgálatok kockázata a daganatos megbetegedésekre csak statisztikai valószínűségként értelmezhető, vagyis pl. tízezer ilyen vizsgálatra hány plusz daganat képződése becsülhető, de az egyébként is sajnos meglévő, örökölt vagy szerzett kockázatokon felül. Ezek az arányok alacsonyak egy olyan mértékű sugárterhelésre, amiben Ön részesült, így nincs oka aggodalomra. Azt említette, hogy a vizsgálatok indokoltak voltak, ilyen esetekben a vizsgálatokkal kapható információk fontosak és a vizsgálat elmaradásából eredő egészségkárosodás kockázata magasabb, mint a sugárterheléssel járó, esetleges plusz rizikó.

Kérdés: 2021. február 08., 21:03; Megválaszolva: 2021. február 10., 21:24
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mellkasfelvétel
Kedves András! Kérem, segítsen értelmezni a radiológiai véleményt. Válaszát hálásan köszönöm! (Nem tudom, fontos - e az értékelésnél, hogy a...
Lelet értelmezése.
Gerinc MRI
Derékfájdalom
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy scheuermann műtött vagyok,21 éves, (2-től a 12-es csigolyáim vannak...
Röntgenfilm2
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát a korábbi kérdésemre! Az előző kérdésemből kimaradt, hogy oldal irányban állásnál...