Sella MRI vagy CT

Kedves Dr.ur.Hipofizis gyanuja miatt sella MRI-re van beutalom.De en sem a nyitott sem az zartat nem birom.Probaltam es rosszul lettem. A kerdesem hogy sella kontrasztanyagos CT nem mutatja ki a mikroadenomakat? plusz megyek szemfenek vizsgalatra is.Prolaktin szint csak kicsit emelkedett.Nagyon koszonom valaszat!

Dr. Laki András válasza MR témában

Tisztelt Kérdező!

A hipofízis (agyalapi mirigy) jóindulatú daganatos elváltozásai esetén akkor beszélünk microadenomáról, ha a képlet 10 mm-nél kisebb. Az MR elterjedése előtt CT vizsgálatot végeztünk hipofízis adenoma keresésekor, amivel a microadenomákon belül csak a nagyobbakat lehetett kimutatni. Az utóbbi évtizedekben már az MR lett az elsődleges, mert a microadenomákra érzékenyebbnek bizonyult. Időközben az újabb CT berendezések teljesítőképessége sokat javult, viszont sokkal kevesebb célzott hipofízis CT vizsgálat készül és összehasonlító tanulmányt is keveset végeztek. Ha az MR vizsgálat a leírt vagy más okokból nem végezhető el, akkor meg lehet próbálni a kontrasztanyagos CT vizsgálatot. Előfordulhat azonban, hogy a CT egy kicsiny microadenomát nem ábrázol, ami MR-rel már kimutatható lenne.

Kérdés: 2019. március 05., 13:42 ;Megválaszolva: 2019. március 09., 20:26
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kismedence MR
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A csatolt leírással kapcsolatban szeretnék információt kérni, hogy nagyvonalakban mit is jelentenek a megfogalmazások és...
MRI lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Egy hétig bizonytalan járás és nyakfájfalom miatt voltam MRI vizsgálaton. Meg akartam bizonyosodni róla, hogy nem...
Mri ki mutasa
Üdvözlöm az MRI ki mutasa az epekövet epe polipot?
Gerinc mr lelet
Tisztelt Dr úrhölgy! Gerinc Mr vizsgálatomon a következő leletet kaptam amit nem értek erre kérnék választ A lumbalis lordisis íve megtertott, A...
pet-ct ;csontszcintigrafia
Tisztelt Doktor No/ Ur! Azt szeretnem kerdezni, hogy ha 2012 januarban volt egy pet -ct vizsgalat es semmi korosat nem jelzett a csontokban akkor ra egy...