• Trombózis után..

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Mélyvénás trombózis (bal láb) és tüdőembólia gyanujával kerültem kórházba 2 héttel ezelőtt kórházba. 3 nappal ezelőtt hazaengedtek, itthon járás közben felerősödtek a a vádliban és térdhajlatban a feszítő fájdalmak. Igazándiból az zavar, hogy az első jelek óta (kb.másfél hónappal ezelőtt jelentkeztek) most jobban fáj és korlátoz a mozgásban. Tipikus folyamat ez?  Milyen hatásos módszerekkel tudom a lehető leggyorsabb gyógyulást elérni? Legjobban a mozgás hiányzik..Tapasztalatok szerint mennyi idő múlva "lehetek a régi"? Van-e tapasztalatuk a BEMER mágnesterápiás kezelés tekintetében?

        Ha megengedik kicsit részletezem kórtörténetemet, mert úgy gondolom így pontosabb választ kaphatok: az első enyhébb zsibbadásos-görcsös fájdalmak január elején jelentkeztek, de sportos életmódom miatt különösebb jelentőséget nem tulajdonítottam neki. Bár vissza-vissza tért az érzés, de mozgásra enyhült, ill. megszűnt a fájdalom: túrázás, úszás, szobabicikli, síelés... Kb.január közepén - abszolút fájdalommentes állapotban - egésztestes masszázson voltam, ami után néhány nap múlva feltűnt, hogy erősebb terhelés hatására (telefonálás lépcsőjárás közben, emelkedőn futás, úszás..) légszomjam van. A háziorvosi vizsgálaton állapította meg a Doktor úr a trombózis+embólia gyanúját és azonnal kórházba utalt. A kardiológián 10 napig ápoltak véralvadásgátló adagolásával. Jelenlegi adagom: 5mg Marfarin /nap. 

        Rizikófaktorok között a túlnymórészt ülőmunka (bár ezt próbáltam a napi sporttal ellensúlyozni), ill. gyaníthatóan öröklődött hajlam (még nem bizonyított) jöhet szóba.  

        WEBBeteg szakértő válasza a trombózis témában

        Tisztelt Érdeklődő!

        Panaszai elsősorban annak tudhatók be, hogy a vérrög továbbra is ott van a lábában, ugyanis a Marfarin nem képes azt feloldani, csupán "stabilizálja" és megakadályozza, hogy tovább növekedjen és újabb részek szakadjanak le róla, tüdőemboliát okozva. A vérrög spontán feloldódása egy hosszú, több hónapig tartó folyamat lesz. Addig a lábszár mélyvénája zárva van, és a keringő vér a felszínes vénák felé áramlik, feszítve, terhelve azokat. Emiatt fáj az Ön lába is! Mindössze annyit tehet, hogy sokat pihenteti, kíméli a lábát, járkáláskor pedig fáslit vagy erős gumiharisnyát hord. A megerőltető sportot semmiképp nem javasolnám legalább fél évig. Az említett mágnesterápiás eljárást nem ismerem, de nem tudom elképzelni, hogy trombózis esetén hatékony lenne.

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-21 10:19:44; Megválaszolva: 2010. február 21., 10:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: