Polycythemia, polyglobulia, erythrocythozis

Tisztelt Doktor Nő / Úr!

Tavalyi évben volt egy kardiális atípusos rosszullétem. 33 éves férfi vagyok, a rosszullét előtt teljesen egészséges, azóta is nagyjából problémamentes.

Kivizsgáltak kardiológián, tüdőgyógyászaton, arteriográfus is vizsgált, készítettek hasi-, kismedencei-, verőér-, pajzsmirigy UH-t, készült több laborvizsgálat is, az eredmények mindenhol negatívak, a laborokban néhány minimális eltéréssel.

Egy kivétel volt már a rosszullétkor és azóta is, meg mint kiderült már egy 4 évvel ezelőtti laboron is hasonló volt a kép, magas a HGB, HCT és RBC értékek...

Hematológiai kivizsgálás polycythemia gyanújával, amit sem a fizikális, sem a genetikai kivizsgálás nem erősített meg. A kivizsgálást kezdetétől vérlebocsátások vannak, mostmár ritkábban 6-8 hetente... Az eredmények két vérlebocsátás között RBC: 6, 40; HGB: 174; HCT: 53% értékre kúsznak vissza. Szinte mindig ezek az értékek és azon a bizonyos régi leleten is ezek szerepelnek, ezek a normálértékeim... Most a leleteken a polyglobulia, erythrocytózis kifejezések tűnnek fel.

A rosszullét előtt és azóta is problémamentes, jó egészséggel megáldott fiatal voltam... (Alkoholt alkalmanként nagyobb mennyiséggel fogyasztok, korábban erős dohányos voltam, manapság napi 10-15 szál.)

Szeretném tudni, hogy most akkor beteg vagyok vagy sem? Milyenek a hosszú távú kilátásaim? Elég rémisztő dolgokat lehet olvasni fenti betegségekről?! Fenti laborértékek kórosak vagysem?

Üdv.: András

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza poliglobulia témában

Kedves András!

Az Ön által leírtak alapján valószínűsíthető, hogy ún. szekunder poliglobuliában szenved, melynek legfőbb oka a dohányzás. Erős dohányosoknál megfigyelhető, hogy mivel a tüdő relatíve kevesebb oxigén felvételére képes, a szervezet ezt úgy kompenzálja, hogy a normálisnál több vörösvértest termelődik, mely a vérben az oxigént szállítja. Így a vér "besűrűsödik", és megnő a rizikója az átmeneti keringési zavaroknak, esetleg vérrögösödésnek.

A legokosabb, amit tehet, hogy teljesen felhagy a dohányzással - a napi 10-15 szál is sok! -, és így esetleg van esély arra, hogy a laborparaméterei idővel normalizálódnak, nem lesz szükség "csapolásra".

Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. május 26., 15:24; Megválaszolva: 2011. október 04., 09:25
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Leiden-mutáció, COVID-19 oltás
Tisztelt Doktornő! Több családtagom is Leiden-mutációval rendelkezik, közülük egy biztosan homozigóta. Nőgyógyászati vérvizsgálaton kiderült...
Labor érték.
Kedves Doktornő! A mai labor értékem kicsit megijesztett. Nem tudom h van e okom aggodalomra. Jelezhet a laborom valami máj betegséget?...
Schönlein Henock purpula
Tisztelt Doktor Nő! 21 hetes kismama vagyok, 6 évesen Schönlein Henock Purpulával kezeltek, jelenleg tünetmentes vagyok, vérvétel régen volt nézve....
Fogamzásgátló szedése MTHFR gén...
Tisztelt Doktornő! Túl vagyok nagyobb nőgyógyászati kivizsgáláson, amiben trombózis hajlam genetikaivizsgálatát is kérték. Az MTHFR A1298C és...