• Polycythemia, polyglobulia, erythrocythozis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő / Úr!

        Tavalyi évben volt egy kardiális atípusos rosszullétem. 33 éves férfi vagyok, a rosszullét előtt teljesen egészséges, azóta is nagyjából problémamentes.

        Kivizsgáltak kardiológián, tüdőgyógyászaton, arteriográfus is vizsgált, készítettek hasi-, kismedencei-, verőér-, pajzsmirigy UH-t, készült több laborvizsgálat is, az eredmények mindenhol negatívak, a laborokban néhány minimális eltéréssel.

        Egy kivétel volt már a rosszullétkor és azóta is, meg mint kiderült már egy 4 évvel ezelőtti laboron is hasonló volt a kép, magas a HGB, HCT és RBC értékek...

        Hematológiai kivizsgálás polycythemia gyanújával, amit sem a fizikális, sem a genetikai kivizsgálás nem erősített meg. A kivizsgálást kezdetétől vérlebocsátások vannak, mostmár ritkábban 6-8 hetente... Az eredmények két vérlebocsátás között RBC: 6, 40; HGB: 174; HCT: 53% értékre kúsznak vissza. Szinte mindig ezek az értékek és azon a bizonyos régi leleten is ezek szerepelnek, ezek a normálértékeim... Most a leleteken a polyglobulia, erythrocytózis kifejezések tűnnek fel.

        A rosszullét előtt és azóta is problémamentes, jó egészséggel megáldott fiatal voltam... (Alkoholt alkalmanként nagyobb mennyiséggel fogyasztok, korábban erős dohányos voltam, manapság napi 10-15 szál.)

        Szeretném tudni, hogy most akkor beteg vagyok vagy sem? Milyenek a hosszú távú kilátásaim? Elég rémisztő dolgokat lehet olvasni fenti betegségekről?! Fenti laborértékek kórosak vagysem?

        Üdv.: András

        WEBBeteg szakértő válasza a poliglobulia témában

        Kedves András!

        Az Ön által leírtak alapján valószínűsíthető, hogy ún. szekunder poliglobuliában szenved, melynek legfőbb oka a dohányzás. Erős dohányosoknál megfigyelhető, hogy mivel a tüdő relatíve kevesebb oxigén felvételére képes, a szervezet ezt úgy kompenzálja, hogy a normálisnál több vörösvértest termelődik, mely a vérben az oxigént szállítja. Így a vér "besűrűsödik", és megnő a rizikója az átmeneti keringési zavaroknak, esetleg vérrögösödésnek.
        A legokosabb, amit tehet, hogy teljesen felhagy a dohányzással - a napi 10-15 szál is sok! -, és így esetleg van esély arra, hogy a laborparaméterei idővel normalizálódnak, nem lesz szükség "csapolásra".

         

        Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus


        Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-26 15:24:23; Megválaszolva: 2011. október 04., 09:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.