Duzzadt nyirokcsomók

Tisztelt Doktornő! 33 éves nő vagyok. Egy olyan problémám lenne, hogy körülbelül 1 hónapja (június 20 körül) kitapintottam egy kb. borsónyi csomót a bal kulcscsontom fölött. Szintén bal oldalon, a nyakam és a vállam talalkozásánál is találtam egy nagyobbat, kb. mandula nagyságúnak éreztem. Elmentem nyaki ultrahangra (június 28) , ahol a kulcscsontomnál lévő nyirokcsomót 6x7, a nyakamnál lévőt 9x2 mm-esnek írták le, "corticalisan minimálisan szélesebbek". A radiológus szerint a bal karba kapott covid oltás (Sinopharm) következményei, megnézte a bal hónaljamat is, azt mondta, ott is vannak kicsit nagyobb nyirokcsomók, sokszor találkozik ezzel oltási szövődményként, ne aggódjak. A második oltásomat május 26-án, azaz 1 hónappal korábban kaptam, de szerinte ennyi idő után is simán lehet amiatt. 2-3 héttel a nyaki uh előtt egyébként szűrés céljából voltam emlő uh-n is (június 10) , ott azt írták, rendben vannak az axillák. A nyaki uh után úgy-ahogy megnyugodtam, csakhogy 2 nappal később lett két pici, pár mm-es csomó a jobb lágyékomban is, amik pár nappal korábban tuti, hogy nem voltak ott, kicsit fájtak is pár napig. Ehhez hozzátenném, hogy előtte, éppen az ultrahang napján hólyaghurut tüneteivel szenvedtem, ami még 1-2 napig tartott. Azóta azonban lassan 1 hónap telt el, és még mindig megvan mindegyik említett nyirokcsomó, a hónaljiak is, bár ami a nyakamnál van, az érzésem szerint valamivel kisebb lett. Voltam laborvizsgálaton, bővített csomag+gyulladást kértem, szinte tökéletes a vérképem, az egyetlen eltérés az eozinofil aránya, ami 1% és elvileg 2-től jó, illetve a limfocita arány a felső határon van, 40%, de az abszolút szám rendben van. Nekem azt mondták, hogy ez nemrég lezajlott fertőzésre utalhat. (?) Mindegyik nyirokcsomó mobilis, amennyire meg tudom állapítani. Viszonylag kicsik, max 1 cm körüliek, illetve pár mm-esek, növekedést egyiknél se vettem észre. Semmi egyéb tünetem nincs, jól érzem magam, azaz érezném, ha nem idegesítene ez a helyzet. Kérdésem, hogy Ön szerint lehet-e valami nagyobb gond a háttérben (limfómára gondolok elsősorban)? Menjek tovább, szúrassam meg az egyik nyirokcsomót? Vagy lehetnek tényleg az oltás miatt a bal oldaliak és ezektől függetlenül, a hólyaghurut miatt a lágyékiak? Ha igen, mennyi idő alatt kell visszahúzódniuk, normális, hogy még mindig megvannak? Lenne egyéb tünete, vagy valamilyen jele a laboron, ha limfómám lenne? Előre is köszönöm, hogy időt szakít a válaszra!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza nyaki lgl témában

KEdves Kérdező!

Ez egy rossz példa sajnos az öndiagnosztizálásra. Nem jó irányba megy, aki nem ez irányban tanult, nem jó ha megpróbálja "megoldani". Nem Ön szúrat nyirokcsomót, annak feltételei vannak, ami itt nem áll fenn - szerencsére. Én nem tapogatnám, mozgatnám, mert jól beduzzadnak majd. Teljesen egyetértek a radiológussal, aki egyébként szépen meg tudja mondani hogy milyen a nyirokcsomó - jelen esetben jó indulatú. Mindenkinek vannak 1 cm alatti nyirokcsomói. Ezek nyilván uh kép alapján fel sem merül hogy limfomásak. Hónapokig-évekig is lehetnek. Ne aggódjon.

Kérdés: 2021. július 24., 15:20; Megválaszolva: 2021. július 24., 18:30
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Limfóma eléggé aggaszt
Üdvözlöm A tanácsát szeretném kérni, az utóbbi időben észrevettem ha nagyobb mennyiségű alkoholt iszom megfájdul a fülem alatti terület. Nem...
Fájdalmatlan nyirokcsomó
Tisztelt Doktornő! 1-másfél éve van egy kb 2 cm átmérőjű nyirokcsomó duzzanat a nyakamnál. Nem okozott eddig panaszt,nem fáj, illetve...
Nyaki nyirokcsomó duzzanat
Tisztelt Dr Nő! Panaszom március végén jelentkezett.Feszítő érzés nyakban,slejm csordogálás garatban.Lázam nem volt.Háziorvosom vérvételre...
Mi lehet?
Üdvözlöm! A problémám a következő. Körülbelül 1 éve vettem észre a jobb fülem alatt egy megnagyobbodott nyirokcsomót ami nem fájt. Elmentem...
Megnagyobbodott nyirokcsomó a nyakon
Kedves Doktornő/Doktor Úr, Azért kérem segítségüket, mert 2-2.5 hete a nyakam jobb oldalán észrevettem egy csomót (megnagyobbodott nyirokcsomót) ...