• Fehérvérsejt szám alakulása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Teljes vérképet készíttettem május 27-én, a tünetek (fáradtság, fogyást stb..) és a kapott eredmények alapján felmerült a CLL gyanúja. FVS: 13.50 LYMP%: 68,5 LYPM#: 9.24 NEUT%: 24.6 NEUT#: 3.32 A perifériás vérben a fehérvérsejt szám 12,57G/L volt, melynek 31%-a patológiás B-sejt. Augusztus 30-án kell vizsgálatra mennem, valószínű akkor is készítenek áramlási citometriát. Magánúton készült két "köztes" vérvétel is, melyen csökkenő tendencia látszott, 07.16-án az alábbi eredményeim voltak: FVS: 8.61 LYMP%: 78.1 LYMP#: 6.72 NEUT%:10.6 NEUT#: 0.92 A kérdésem az lenne, hogy a laikus szemmel biztató vérkép (csökkenő FVS és kisebb LYMP szám) ellenére sem zárható ki a CLL, a periférián lévő fehérvérsejt ugyanúgy lehet magas? Illetve ad-e okot aggodalomra a normál szint alá csökkent NEUT szám? Normális-e ilyen mértékű FVS csökkenés két hónap leforgása alatt? (áprilisban elég komoly garatgyulladásom volt, lehet ennek az elmúlását jelzi az FVS alakulása?) Köszönettel: Tóth Bence

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a cll témában

        Kedves Bence! A CLL-t igazolni vagy kizárni az áramlási citometria fogja. Ilyen enyhe fvs szám viszont CLL esetén sem feltétlenül igényel kezelést. Köztes vérvétel igazából felesleges, elég három havonta nézni. A növekedést értékeljük csak, a csökkenés max azért jó, mert nem nőtt. A neutrofil azért alacsony mert kompenzálja a magasabb limfocita


        Kérdés: 2019. július 20., 09:29; Megválaszolva: 2019. július 23., 09:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Remélem így már látszik a labor lelet:)