• Krónikus CLL

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 2018. januárjában krónikus lymphocytas leukaemiat diagnosztizáltak nálam. A januári laboreredményeim szerint a perifériás vérben a fehérvérsejtszám 18, 15 G/L, lymhphocyta 55%, monocita 5%. Perif. flowcytometriai vélemény: B-CLL, 37 % kóros sejttel a perifériás vérben. Az UH vizsgálat szerint a máj mérsékelten nagyobb, a nyirokcsomókban sehol nem volt kimutatható kóros eltérés. A diagnózis óta semmilyen kezelést nem kaptam, csak kontrollvizsgálatokra jártam, 3 havonta vérvételre. Eddig a laboreredményeimre kismértékű romlás volt jellemző, a 2019 februárjában elvégzett hasi ultrahang leletem viszont a következőt tartalmazza: Számtalan 1-2 cm nagyságú, echoszegény, éles szélű, az aorta körül kisebb, 4 cm körüli kongrumerátumba rendeződő, patológiás nyirokcsomók láthatók. Mindkét oldalon, az iliaca kezdetén is megjelenik néhány hasonló, 2 cm körüli nyirokcsomó. Mi a teendőm, hová fordulhatok? Létezik valamilyen kezelés, ami a folyamatot visszafordíthatja? Esetleg köze lehet a nyirokcsomó megnagyobbodásnak ahhoz, hogy influenzás voltam és antibiotikumot kellett szednem? Esetleg szükséges lenne egy CT vizsgálat elvégzése? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a cll témában

        Kedves Kérdező! Biztos, hogy a betegség megy előre, azért növekedtek meg a nyirokcsomók. Ilyenkor a labort is értékelve elkezdődik feltehetően kezelés is, de még a követés sem hiba. Ez nem fertőzés, CT sem kell. Beszélni kell kezelőorvosával.


        Kérdés: 2019. március 18., 20:51; Megválaszolva: 2019. március 20., 09:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: