• Ezek lehetnek nyirokcsomók?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulnék magához, hogy az alhasam és a lágyék tájam között több kisebb nagyobb 1-2 cm-es kemény csomók (pontosabban ovális illetve vannak "hosszabb" csomók is, ezeket nem is nevezném csomónak inkább olyasmi mintha valami vastagabb ér vagy izom szerűség lenne). Ezeket a "csomókat" egyébként csak állva lehet inkább érezni fekve annyira nem. A képen látható helyen csak az egyiket tudtam megmutatni de nagyjából a közepétől ugyan annyi távolságra érzem a másik nagyobb-at is illetve középen is érzek valamit. 1-2 hónapja vettem ezeket észre véletlenül és egyből elmentem a körzeti orvosomhoz. Mivel éppen szabadságon volt ezért egy helyettes orvos nézte meg aki nem érzett semmi különöset de látta, hogy elég sápadt vagyok és elküldött vérvételre egy teljes vérképre amin nem látszódott eltérés. Ezután visszamentem a körzeti orvoshoz aki addigra visszajött a nyaralásról. Ő sem érzett semmit és ő nekem azt mondta, hogy azon a területen nincsenek nyirokcsomók (amiket tapintani is lehet). Mivel ettől nem teljesen nyugodtam meg elmentem egy Hasi/lágyrész ultrahang-ra ahol szintén nem találtak semmilyen elváltozást és a papíron a leleten is rajta volt, hogy a nyirokcsomók nincsenek megnagyobbodva. Az ottani doktornő is azt mondta, hogy valószínűleg tömöttebben vannak ott a zsírszöveteim bár ekkoriban még csomó szerűnek éreztem őket. Azóta írtam ide is és Dr.Szanyi Andrea válaszolt is hogy arra a területre nem jellemzőek a nyirokcsomók és ha más tünetem nincsen akkor ennyi vizsgálat után valószínűleg nincsen semmi kóros elváltozás. Az igazat megvallva ez eléggé megnyugtatott de az a problémám, hogy nem emlékszek rá, hogy régebben is ekkorák voltak-e ezek a "csomók" vagy sem. Mert azt se tudom pontosan hogy ezeket a csomókat néztem-e egyáltalán vagy nem (mert több picit kisebb is van alatta 1-2 db de azok is inkább hosszúkásak. Illetve az, hogy nem jellemző arra a területre az azt jelenti, hogy előfordulhat vagy ott nem találhatóak tapintható nyirokcsomók. Pénteken be lázasodtam picit de szerencsére mára már el is múlt. Viszont még Pénteken az enyhe lázam miatt voltam orvosnál és ismét rá kérdeztem, hogy álló helyzetben is nézze meg a csomókat. Amikor megtapogatta őket azt mondta, hogy "Oh ezek miatt ne aggódj csak valami nyirokcsomók vagy valami ilyesmik" holott a múltkor azt mondta nekem, hogy ott nincsenek tapintható nyirokcsomók. Kérdeztem tőle, hogy de ha kemények az nem baj-e de azt mondta, hogy ne aggódjak miatta egészséges vagyok és nyugodjak meg. Amikor rá kérdeztem, hogy lehet-e zsírcsomó is azt mondta igen. Néha nagyon enyhén szokott ott fájni az alhasam (bár ez lehet már az idegtől). Azt szeretném még tudni, hogy esetleg ez lehet-e normális amit érzek illetve ha tegyük fel mégis nőttek volna a csomók még amiket korábban éreztem azokat is észre kellett volna vennie az UH-nak? Azon a részen valóban előfordulhatnak nyirokcsomók? Illetve nem tudom, hogy köze van hozzá de a jobb oldalon a nyakamon is érzek még mindig egy csomót egy ideje amivel szintén voltam UH-n és a következőket írták: A pajzsmirigy nem nagyobb ( jobb lebeny: 15x13x42 mm, isthmus:3, 5 mm vastag, bal lebeny: 15x12x40 mm). Fokozott erezettség, esetleges göbösödés egyik oldalon sincs. Mko. gland. submandibularis, partois nem nagyobb, kóros echoeltérés nélkül ábrázolódik. Mko. submandibularisan egy-egy 1 cm-es reaktív jellegű lgl. van. Vélemény: Gyakorlatilag negatív UH status. Azért leírtam, hátha van valami köze hozzá a dolognak. Esetleg érdemes limfóma vagy egyéb komolyabb dolog miatt aggódnom? Elnézést a hosszú leírásom miatt de sajnos kicsit hipochonder is vagyok és hajlamos vagyok néha a legrosszabb-ra gondolni. A válaszát előre is Köszönöm!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a csomók témában

        Kedves Kérdező! Nem, nincsen limfómája. Akkor lenne laboreltérés ami nincs és az ultrahang azt írná: pathológis szerkezetű nyirokcsomó. De ezt nem írja sem a lágyéktájra sem a nyakára. A nyaki lelet egyértelműen rendes nyirokcsomókat ír, ha az ágyéki hasi részt látta uh és nem volr rajta nyirokcsomó, ezt el kell fogadni. Betegség esetén lehet megnagyobbodott, ami nem látszott korábban, de akkor azt nyilván a lázas állapot okozza. Innen és kép alapján nem tudom megmondani ott van-e, de alapvetően a lágyékhajlatban van és a hasüregben, felületesen nem szokott lenni. Szerintem meg lehetne nyugodni a fenti vizsgálatokkal. Ha egyébként van lágyékban is duzzadt nyiorkcsomó akkor kellene kísérje fertőzésre is utaló jel, akár a nemi szerveken. ami szintén fertőzést és nem limfómát jelent. Ha az sincs, akkor megnyugtató a helyzet. Nem nyomkodnám, mert ha mágis apró nyirokcsomó (amik 2 cm alatt általában nem szoktak kórosak lenni, tehát ha mégis az, az sem baj) nem tesz jót neki, és nem is lehet öndiagnózissal betegséget felismerni.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. október 20., 18:15; Megválaszolva: 2018. október 26., 21:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: