Mi a teendő?

Tisztelt Doktornő! 3, 5 éve született második gyermekem, utána kb 2 hónappal elkezdett a méh környékén fájni a hasam, s miután ez elmúlt bal oldalt a vese környékén kialakult egy övszerű égő szúró bizsergő fájdalom, mely övszerűen körbefon, a bőr is maga érzékeny, nonstop fáj.Voltunk koponya, mellkas, kismedence, has (5*) , gerinc MRen, enterográfián, annyit találtak a második has mren, hogy paraarticusan bal oldalon, részben csoportosan ehelyezkedő nyirokcsomók vannak, a legnagyobb harántátmérője 7 mm, egyébként minden normális, ezt 6 havonta nézték, nem változik sem mérete sem száma. Hematológus rengeteg vizsgálatot csinálta, vírusokra, cölikália, nyirokcsomókra de semmit se találta, csak átvészelt CMV, herpesz és Epstein Bart. Voltam másik hematológusnál is, mindketten azt mondták még mintát se vesznek mert nem okozhat ilyen tünetet ez a "kis" csomó. Lehet egy régebbi beragadt vírus. Minden vérllelet jó, 3 havonta ismételték. Ön szerint valóban nem kell ezzel mást tenni, mert azóta is nonstop fáj, este kele reggel kelek, napközben is hátamba sugároz.Voltam gyomor és béltükrözéseken az is negatív lett, még a vékonybelet lehetne kapszulásan megnézetni. Tényleg nem nyomhat ott valamit illetve nem tudjuk mitől lettek nagyobbak vagy nagyok ezek egyáltalán? Tanácstalan vagyok és elkeseredett...Előre is köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza nyirokcsomó témában

Kedves Kérdező!

Teljesen korrektül láttál el. Nem lehet ebből mintát venni, CT vezérelt szúrással semmi esetre, az "SOS mintavétel", a has megnyitásával is valószínű nemis találná meg a sebész, másrészt a fő ütőere mentén van, ami nem sérülhet, mert akkor elvérzik. A nyirokcsomókat nagyon nagy általánosságban így értékeljük: 2 cm alatt nagy valószínűséggel reaktív (gyulladás vagy átvészelt fertőzés) , 2 cm felett felmerül daganat. Ha a képalkotó nem ír patológiás szerkezetet, vagy környezettel összekapaszkodó nyirokállományt, az esetek döntő többségében nem kóros. A csoportos elhelyezkedés is sokszor reaktív eltérés mellett szól.

Ha volt vérvizsgálat is, és az sem igazolt lényeges eltérést, akkor alapvetően nem találtak rosszindulatú betegségre nyomot. Biztosan néztek immunoglobulin (Ig szinteket) , ha az is jó, nem igazolható kóros eltérés. A döntő pedig, hogy ezek a csomók nem növekednek. Egy rosszindulatú nyirokdaganat azért pár hónap alatt, de főleg 1-2 év alatt körvonalazódik, romlik kezelés nélkül. Persze nem minden betegség ismeri a tankönyvet, de azért nagy eséllyel nincs kóros folyamat. ÉS jelenleg valóban mindent meg is néztek. Egy másik, ez a fájdalom nem függhet össze a nyirokcsomókkal. Pár mm-eresek, és főleg olyan helyen vannak, amik ha még ideget is nyomnának, de 7 mm-es nem nyomhat, azok az idegek akkor sem oda vetülő fájdalmat okoznak. Szerintem a kontroll ellenőrzések mellett rendben vannak a nyirokcsomói. Kell nézni őket valóban időnként. Az lehet éppen, hogy idegbántalom valamilyen fertőzés miatt alakult ki, erre talán ideggyógyász tud olyan fájdalomcsillapítót javasolni, amit tünetileg használhat.

Kérdés: 2018. július 16., 21:02; Megválaszolva: 2018. július 20., 15:58
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás...
Üdvözlöm! 2019. Szeptember óta a bal oldali nyaki nyirokcsomóm meg van nagyobbodva. Akkor felkerestem háziorvos, vérvétel kisebb gyulladást jelzett...
Nyirokcsomó problémák
Tisztelt dr úr/nő. 24 éves férfi vagyok. 7 éve vettem észre a mellkasom jobb oldalán a bordaívemen 3 nyirokcsomót a legnagyobb 2 centi körul...
Duzzadt nyirokcsomók, nehéz légzés
Jóestét! Pár hónapja lettem arra figyelmes hogy a nyaki nyirokcsomóimat ki tudom tapintani, a jobb oldali borsó nagyságú, a bal oldali bab...
Nyirokcsomó nagyobbidás
Üdvözlöm Tavaly októberben torokfájás szerű tünetekkel előjött a nyakam hátulsó részén kettő pici nyirokcsomó. (Uh szerint 1cm-nél nem...