Mi okozza a nyaki nyirokcsomók tartós duzzanatát?

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Több, mint egy évvel ezelőtt egy megfázásos megbetegedés során tapinthatóvá vált bal oldalon két nyirokcsomó az állkapcsom alatt, a fülem közelében. Az egyik pontosan a bal fülcimpám alatt, a másik pár centiméterre ettől az állam irányába. Kiterjedésüket nehéz megállapítanom, de nagyjából egy-másfél centiméteresek lehetnek. Olykor érzek bennük szúró fájdalmat, de többnyire csak zavaróak, mikor elalváskor a bal oldalamra fekszek, és a párna nyomja őket. Körülbelül egy évvel ezelőtt megvizsgáltattam egy munkahelyi üzemorvosi látogatás során, ekkor a doktor úr azt mondta, hogy nincs okom aggodalomra, valószínűleg fogászati probléma áll a hátterében. A fogaim rendben vannak, nincs panaszom, viszont a bal mandulámban gyakran képződnek mandulakövek. Kérdésem az volna, hogy indokolt-e a további kivizsgálás, vagy idővel elmúlnak majd? A vérképem rendben van (pont az említett vizsgálat előtt voltam vérvételen, a leletet is ellenőrizte a doktor úr) , semmilyen más betegségről nem tudok, gyógyszert nem szedek, viszont aggódok, amiért ennyi idő elteltével sem múltak el a duzzanatok. Megtisztelő válaszát, tanácsát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza Nyirokcsomó témában

Tisztelt Hölgyem,

Valószínűleg teljesen ártalmatlan, alkati eltérést érzékel. Ha daganat lenne, gyorsan nőtt volna. Mivel az ultrahang nem máris és könnyen hozzáférhető, érdemes volna nyaki uh vizsgálatot végeztetnle, már csak önmaga megnyugtatására is

Kérdés: 2021. március 04., 15:43; Megválaszolva: 2021. március 04., 21:02
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Limfómára utalnak a tüneteim?
Nyirokcsomó és torokfájás
Tisztelt Doktornő, 6 hónapja egy nagyobb, hetekig tartó torokgyulladás (talán mononukleozis) után meg van dagadva pár nyaki és hónalj nyirokcsomom....
Kell aggódnom?
Kedves Dr. Zaránd Rajmund! 1 hete voltam Fül-orr-gégészeten, detritusz probléma miatt. Ha már ott voltam, megemlítettem egy több éve...
Fájdalmatlan nyirokcsomó?
Kedves Dr. Zaránd Rajmund! Több éve már hogy a nyakam jobb oldali részén van egy megnagyobbodott nyirokcsomó. Egyáltalán nem fájdalmas, és...
Csomó a nyakon II.
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap kérdeztem Öntől "Csomó a nyakon" címmel. Köszönöm gyors válaszát. Azt kifelejtettem a leírásból, hogy 4 éves...