vesemedence tágulat

Tisztelt Doktornő/doktorúr! A kislányomnál, aki most 3 éves születése után vesemedence tágulatot diagnosztizáltak. 7 hónaposan a bal veséjében 11 x 10 mm-es tágulatot találtak. Más probléma nem volt, a reflux vizsgálatnál sem volt visszafolyás. Azóta rendszeresen részt vettünk a szükséges kontrollvizsgálatotokon, most a bal vese pyelonja 10 x 14 mm-es, a vizeletvizsgálatok negatívak. Az utolsó vizeletvizsgálat a bacterium negativ volt, a fehérvérsejtnél volt az érték 6, a vizelet tenyésztésnél vegyes baktériumflóra, valószínű kontamináció volt, a csíraszám 10^2. Ezzel kapcsolatban a kérdésem az lenne, hogy mennyire szükséges ilyen esetben a reflux vizsgálat megismétlése, mert kislányom lelkileg nagyon nehezen viselte az előzőt is. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza vesebetegség témában

Kedves Anyuka!

Az Ön által írt 10-14 mm-es tágulat igen minimális, majdnem semmi. Ha nincs egyértelmű húgyúti fertőzése a gyermeknek, semmilyen kiegészítő vizsgálatot nem kell végezni a vizelet kontrollokon kívül, ez a tágulat az estek 99 %-ában semmilyen problémát nem okoz. A reflux vizsgálat megismétlése a fenti adatok alapján egyáltalán nem szükséges, szóba sem jön. Én hasonló kis tágulat esetén már az ultrahangos ellenőrzést sem szoktam kérni- ha 3 év alatt nem változott, utána sem fog. Amennyiben további kérdése van, keressen bátran a Svábhegyi Gyógyintézetben!

Tisztelettel:

Dr Máttyus István

gyermek nefrológus szakorvos

Svábhegyi Gyógyintézet

Bejelentkezés: a 06-20-500-2500 telefonszámon, illetve a www.svabhegy.eu oldalon

Kérdés: 2012. június 03., 07:04; Megválaszolva: 2012. június 06., 17:24
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek