Saroknál kilyukadnak a cipők - 5 éves kisgyermek

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Kisfiam 5 éves. Alapból csámpás a járása. Viszont 4-5 hónapja kezdődött egy olyan jelenség, hogy a cipőit 1 hónap alatt kilyukasztja a sarkánál, annyira elkoptatja. Nem kopik oldalirányba a cipő, csak hátul saroknál egyenesen. Voltunk ortopédián, ott a doktor úr azt mondta, hogy ő ilyet még nem látott, a csámpásságára csináltassunk neki supinált cipőt. Mivel azt mondta, hogy ilyet még nem látott, nem vagyok benne biztos, hogy a supinált cipővel érünk valamit, arra meg nincs 10.000 forintunk, hogy "kipróbáljuk". Ami furcsa, hogy - mint írtam - csámpás, befelé áll a lábfeje, viszont a cipő sarkánál nem kopik egyik oldalirányba sem. Esetleg tud tanácsot adni, hogy mitől lehet ez a koptatás a saroknál? Találkozott már ilyen esettel? Csatolok egy képet is a cipőről, hátha nem tudtam érthetően leírni. Lényegében az érdekelne, hogy ez mitől lehet, mit lehet vele kezdeni (már nem bírjuk anyagilag, hogy havonta vegyünk neki cipőt) , illetve hogy a sarokék a cipőbe kiválthatja-e a supinált cipő hatását és azzal megszüntethető-e ez a jelenség? Milyen vizsgálatra érdemes ezzel elmenni (speciális talpdiagnosztika, stb.)? Válaszát nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: N. Szilvia

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza mozgásfejlődés témában

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által leírt jelenségek arra utalnak, hogy a gyermeke az átlagnál jóval nagyobb mértékben terheli a sarokcsontját járás közben.

A suppinált cipő a sarok oldalirányú dőlését tudja kedvezően befolyásolni. Léteznek olyan cipők is, amelyek a gördülő járást segítik elő, kiegészítve

sarokemeléssel. Ilyen esetekben a súlypont a lábon előbbre helyeződik és tehermentesíti a sarkat a túlzott igénybevételtől (rollSTEP cipők) .

A leírtak alapján érdemes lenne megpróbálniuk a használatát. Amennyiben további problémájuk volna, keressék fel a Svábhegyi Gyógyintézet ortopédiai szakrendelését!

Üdvözlettel:

dr. Székely Zsuzsanna

Svábhegyi Gyógyintézet

Bejelentkezés: a 06-20-500-2500 telefonszámon, avagy a www.svabhegy.eu oldalon

Kérdés: 2012. június 02., 16:40; Megválaszolva: 2012. június 05., 16:27
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek