kisgyermek mozgásfejlődése

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Kislányom 21 hónapos. 2490 g-mal, és 47 cm-el született, kiírás előtti napon, 10-es Apgarral. A terhesség problémamentes volt a 35. hétig, amikor véreztem, ezért befektettek. A súlyát arányosan kisebbnek találták, és a magzatvíz is valamivel kevesebb volt, ezért születése előtt egy héttel már kórházban feküdtem.Fél éves koráig minden mozgást időben csinált, anyai megérzésből vittem Dévény tornára 6 hónapos korában, ott derült ki, hogy végtagi hypoton.Sajnos csak havi egyszer jártunk kapacitás hiányában, de itthon tornáztattam.Kúszni 8, mászni 11 hónaposan kezdett.12 hónaposan állt fel először kapaszkodva, és csak azután tanult meg támasztás nélkül ülni.Jártunk babaúszásra, és tavaly novembertől idén júniusig korai fejlesztésre, ami heti egy HRG-t, és heti egy konduktori órát jelentett.Járunk TSMT tornára, és május óta újra heti egy Dévény kezelésre. A problémám az, hogy nem csak, hogy nem indult még el, de az önálló állással se nagyon boldogul.Kétszer voltunk Szegeden fejlődésneurológusnál, ő megvizsgálta, végzett nála EEG-t, és koponya UH-ot. A mérsékelten csökkent izomtónuson kívül nem talált nála eltérést.Tegnap a gyógytornász javasolta az MR vizsgálatot, ezért a gyerekorvosunk beszélni fog a neurológussal, akinél voltunk, hogy mi legyen a továbbiakban. A gyógytornász az egyensúlyára panaszkodott, és arra, hogy sok impulzust, ingert adott már neki, és nem javul. Kislányom arányosan pici, okos, és értelmes gyerek egyébként, aki mindent megért, és nagyon jól kifejezi, megérteti magát. Mit akarnak kizárni az MR vizsgálattal? Mi lehet a gond? Ha valami eltérés van az agyban, annak lenne valami tünete, ugye? Válaszát hálásan köszönöm! Orsolya

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza mozgásfejlődés témában

Kedves Orsolya!

A 35. héten bekövetkezett vérzés és a megszületett baba kis súlya/hossza a kihordott terhességhez képest arra utalhatnak, hogy méhen belüli fejlődése nem volt a terhesség alatt végig teljesen optimális. Elképzelhető pl. a méhlepény bevérzése, elégtelensége, korai elöregedése. Ezek a méhen belüli nehézségek a babánál is okozhattak kisebb károsodást. Ilyen lehet pl. magzati átmeneti oxigénhiány. Az MRI vizsgálattal azt keresik, kimutatható-e valamilyen nyoma az esetleges magzati károsodásnak, pl. kisebb bevérzés, ciszta maradványa az agyállományban. Ezek okozhatnak a későbbieknek elmaradást a mozgásfejlődésben, egyensúlyzavart. A kimutatott eltérés segíthet a megfelelő fejlesztési forma kiválasztásában és a várható prognózis megállapításában. Én is javaslom az ismételt fejlődésneurológiai vizsgálatot gyermek neurológus specialistánál és a koponya MRI-t!

Üdvözlettel:

Dr. Csáki Csilla

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. július 17., 13:38; Megválaszolva: 2012. július 23., 20:29
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek