• Az önálló járás megkezdése csecsemőnél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor nők és urak! Ortopéd szakorvost, gyerekorvost szeretnék megkérdezni arról, hogy a szakmában melyik elméletnek van több támogatója. Gyermekem 10 hónapos, 6 hónaposan felállt, most már szinte önállóan jár. Lábfejének fejlődése szempontjából fontos kérdés számomra, hogy kell-e lakásban szandál-cipő a lábára, mely fogja a bokáját, sarkát, avagy hagyjuk szabadon mezítláb járkálni? Ahány cikket, fórumot olvastam erről, mindenhol mást mondanak. Van olyan gyerek, akinek azért fordult be a bokája, mert mezítláb jár, van olyan, akinek azért mert cipőt adtak rá és a láb izmai nem fejlődtek megfelelően. Bevallom, most voltunk ortopédiai ellenőrzésen a csípő fejlődése szempontjából. Szerencsére az rendben van. Megkérdeztem a doktort, aki elvörösödött, közölte, hogy sokféle nézet van erről a szakmában, de ő nem javasolja, hogy otthon cipőt húzzunk a lábára. Evvel szemben a gyermekorvos azonnal rávágta, hogy kell a gyerek lábára cipő, különben bedől a bokája és sík terepen úgy sincs értelme a mezítláb járni, nem fejleszti a lábfejet. Na most akkor kinek higgyek? Mivel teszek jót a gyerekemnek? És ha mégis kell a lábára cipő, milyet válasszak? A Siesta kiemeli a lábboltozatot, elvileg az sem jó, mivel ebben a korban még minden gyerek lúdtalpas. (pedig a mi gyerekkorunkban mindenkinek automatikusan adták a lábára a Siesta cipőket.) Mit javasolnak? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Ági

        Dr. Bogdán Aurél válasza a mozgásfejlődés témában

        Való igaz, hogy többféle nézet van a cipő viselését tekintve. Az nem igaz, hogy síkterepen a mezítláb járás nem fejleszti a lábboltozatot és az izomzatot. Bármilyen járás fejlesztő hatású. Ha azt mondom Önnek, hogy ne adjon a gyermekre cipőt, akkor sem adok rossz tanácsot, csak a cipőpártiak fognak fújolni. És ennek a fordítottja is igaz. Csak azt tudom Önnek tanácsolni, amit Én is alkalmaztam a gyermekemnél. Lakáson belül általában mezítláb, vagy csúszásgátlós zokniban járkált 1, 5 éves koráig, utána gyakrabban adtunk rá benti cipőt, mert kérte. Cipők közül Mi a Siestát és az Elephanten-t használtuk és használjuk ma is, de ha jó idő van, akkor mezítláb szaladgál kint is! A választás az Öné!


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 31., 11:02; Megválaszolva: 2012. február 03., 15:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: