• Lisztérzékenység?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Kislányom 16 hónapos és 8,9kg,nem nagyon gyarapszik a súllya.Elvittem vérvételre,liszt és tej érzékenység tesztre.Az eredmény mindenre negatív 1 kivétellel,Celiakia IgG panel Gliadin IgG gyengén pozitív.És a másik papiron az immunglobinok IgG serum a minimum alatt van 4,39 az értéke.Háziorvosunk azt javasolta hogy nyár közepéig lisztmentes diétát tartsunk,majd meg kell ismételni a vérvételt.Nem kételkedek az orvosunkban,de szeretnék egy szakorvostól is választ kapni ,hogy tényleg szükség van e erre a diétára és újabb vérvételre?Mert elég nagy tortúra volt a vérvétel is,meg a diéta betartása sem egyszerű.De persze ha muszály akkor diétázni fogunk!.

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a lisztérzékenység témában

        Tisztelt Kérdező!

        A leírt értékek egyike sem utal lisztérzékenységre. A gliadin elleni antitest nem specifikus a liszérzékenység diagnózisához, hiszen ahhoz endomysium illetve transzglutamináz elleni antitesteket kell vizsgálni. 

        Bizonyos tünetek utalhatnak erre a betegségre a súlyállás mellett, mint a hossznövekedés lassulása, időnkénti hasmenések, alacsony vas szint, alacsony hemoglobin érték, illetve ha a családban már van liszérzékeny személy. Azonban ezek a tünetek nemcsak liszérzékenységben fordulhatnak elő. A gyermeke tüneteit és a kapott leleteket egy gastroenterológussal kellene átbeszélnie.

        Üdvözlettel: Dr. Szathmári Erzsébet gyermekgyógyász-gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-02-09 14:16:47; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 08:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: