• Gyermekvállalás unokatestvérek között mekora a kozkázat beteg gyermek születésére?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az én részemről az apukám testvérének a fiával élünk együtt már rég és szeretném tudni ha gyermeket szeretnék akkor lehet e neki valami rendelenessége vagy egéséges lesz. Már van egy közös gyerekünk egy fiù ő 7 eves de szeretnénk még 1 et szeretném tudni h lehet e bármi baja a babánknaj. Még annyit szeretnék hogy a mi közös gyerekünknek ha majd lesz neki is gyereke az a kisbaba fog majd betegen születni? A VÁLASZAT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!

        Dr. Pétervári László válasza a gyermektervezés témában

        A genetika szerint az unokatestvérek génjeinek az egynegyede azonos, így ha a házastársak valamilyen betegség génjét hordozzák, akkor az utódban nagyobb a valószínűsége a hordozott betegség megjelenésének, mintha a házastársak egyike új génkészletet örökítene az utódra. Emiatt a születési rendellenességek esélye akár a kétszerese is lehet egy unokatestvérek által kötött házasságban, azokéhoz képest, akik nem kötődnek rokonilag egymáshoz. Ez a rizikó nem elhanyagolható, de mielőtt deformált csecsemőket vizionálnánk, a szakértők szerint egyetlen előfordulást (mint pl. a Winterséké) nem szabad összemosni azzal, amikor egy népcsoportban az egymás közötti házasság generációról generációra halmozottan fordul elő. Ma már van génterápia és a terhesgondozás is igen fejlett, így ezek a betegségek részben kiszűrhetők vagy orvosolhatók.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2016. január 08., 08:45; Megválaszolva: 2016. január 10., 20:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: